Za Evropo Domžale, Gorica in Celje

Nogomet: jutri ob 16.55 vse tekme predzadnjega, 35. kola v slovenskem prvoligaškem nogometnem tekmovanju.

Objavljeno
20. maj 2017 02.13
uho*Olimpija - Gorica
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Samo drugoligaške Radomlje in prvak Maribor igrata (in izgubljata) za svojo dušo, drugi še tekmujejo. V predzadnjem, 35. kolu bodo vse tekme jutri ob 16.55 in vse razen dvoboja zadnjega in prvega prinašajo tekmovalno negotovost.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (sodnik Miran Bukovec): Gorica še nima zagotovljene evropske vstopnice, Olimpija jo že ima. Gorica ima moštvo in prepoznavno igro, Olimpija je iz tekme v tekmo drugačna. Gorica nima skrbi, Olimpija jih ima preveč. To je le nekaj primerjav med tekmecema, ki se razlikujeta tudi po tem, da bo Gorica prvič igrala pod resnim pritiskom, Olimpija pa prvič sproščeno. Kako na podobo igralcev in njihov učinek vpliva pritisk, vedo zmagovalci in poraženci. V dosedanjem delu sezone je ta že »zdelal« Ljubljančane, toda zdaj se v zeleno-belem taboru lahko že ukvarjajo s prihodnostjo in sestavljanjem igralskega mozaika za novo sezono. Kandidatov za Olimpijo je spet preveč, za predsednika Milana Mandarića je pomembno le eno: si jih on želi videti v Olimpiji ali se oni želijo videti v njej? Z nekaterimi, ki se ponujajo, bi se spet ustrelil v koleno!

Kidričevo: Aluminij – Domžale (Damir Skomina): Vse gre narobe Aluminiju, na igrišču ni izgubljal, na lestvici pa je nazadoval. Tudi stoodstotni izkupiček v zadnjih dveh tekmah, v zadnjem kolu bo gostoval pri Olimpiji, mu ne zagotavlja pobega z 9. mesta in iz dodatnih kvalifikacij. Nihče si jih ne želi, ker podaljšuje sezono, obstanka pa slab drugouvrščeni drugoligaš niti ne ogroža. Domžalčane po malem daje panika, pred pokalnim finalom so v obdobju največje krize. Resda bolj rezultatske kot igralne, a vseeno. Črni scenarij, po katerem bi lahko ostale brez Evrope, je še uresničljiv. Pred trenerjem v nastajanju Simonom Rožmanom je še en izpit zrelosti.

Celje: Celje – Rudar (Matej Jug): Če držijo govorice, potem je konec idile med celjskim klubom in ukrajinskimi upravitelji, kar naj bi ustrezalo Rudarju. Ta bo svojo prvoligaško kožo reševal še s tretjim trenerjem, Vanjo Radinovića je zamenjal nekdanji napadalec »knapov« Ramiz Smajlović. Toda kako so lahko Celjani tako taktično zrelo in tekmovalno opravili z Mariborčani? Motivi trenerja Igorja Jovičevića, prvega strelca Daliborja Volaša in drugih so očitno še visoki. Sicer pa palec gor za Celjane. Obetavna zgodba ima temelje v slovenskih fantih. Proti Mariboru je v začetni enajsterici igral le en tujec, Hrvat Lovro Cvek, zadnjih nekaj minut pa je dobil še drugi tujec, Portugalec Lupeta. Nekaj, kar je za slovenske klube redkost ali znanstvena fantastika. Za celjskega župana Bojana Šrota, da poskuša pomagati, kolikor je le mogoče, pa je izziv več.

Krško: Krško – Koper (Asmir Sagrković): Koprska prihodnost je v rokah licenčne komisije pri NZS, kar je voda na mlin Posavcem. Jeziček na tehtnici bo na eno ali drugo stran tako nagnil samo večji tekmovalni naboj. Tega bodo imeli več Krčani in predvsem reški napadalec Filip Dangubić, ki bi še s kakšnim golom več morda izzval zanimanje Matjaža Keka.

Radomlje: Radomlje – Maribor (Bojan Mertik): Odgovor trenerja Maribora Darka Milaniča na ostre kritike po dveh zanesljivih porazih je bil pričakovan in v njegovem slogu: dan manj počitka in več treningov. Toda kaj pomaga, če je premalo rezervistov iz pravega testa in preveč »škart robe«. Prav nič ne kaže, da bi se filozofija športnega direktorja Zlatka Zahovića kaj spremenila. Resnici na ljubo, korenite spremembe ne potrebuje, pač pa le nekaj popravkov. Na primer v igrivosti, kombinatornosti in sposobnosti, da vijolični tekmecem skrijejo žogo. V takšnem Mariboru bi najbolj pridobil Luka Zahović.