Za Kekove šov, klasična glasba, solzne oči in »liga prvakov«

Rijeka bo začela pot proti ligi prvakov v istem kolu in istem bobnu kot nogometaši Maribora.

Objavljeno
28. maj 2017 23.23
Posodobljeno
29. maj 2017 09.00
brez naslova
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Zanimivo je bilo konec tedna spremljati (vnovično) slavje prebivalcev Reke ob zanje zgodovinskem naslovu državnega prvaka. Moštvo Matjaža Keka je resda izgubilo zadnjo prvenstveno tekmo v Zagrebu – Dinamo in Rijeka imata izravnano bilanco medsebojnih tekem –, toda prav na Maksimiru je prejelo pokal za najboljšo sezono doslej.

Med približno 10.000 navijači v hrvaški metropoli je bilo 6000 Rečanov, ki so nato odšli na reški Korzo, kjer je sledila uradna proslava. Nagnetlo se je dobrih 20.000 duš, za baklo je prijel tudi Kek, najbolj ganjen pa je bil predsednik Damir Mišković. V Zagrebu je iz roka Zdravka Mamića prejel 9-litrsko penino iz Šampanije, na Reki so se mu orosile oči, ko je slovenski trenorist Aljaž Farasin (Eroika) zapel Puccinijevo operno skladbo »Nessun dorma«. Sledil je večurni pirotehnični šov.

»O tekmi z Dinamom ne bi izgubljal besed, saj ste videli na delu 'turistično različico Rijeke'. Pristop fantov ni bil pravi, igrali smo slabo, toda Rijeka je bila najboljša po 36 kolih. Dinamo je bil v tej sezoni odličen tekmec,« je pomenljivo zatrdil Kek, nato pa napovedal srdit boj za novo lovoriko. Navijači so dočakali sončni vzhod, nogometaši pač ne. Kek je določil naslednji – delno regeneracijski – trening že v nedeljo ob 10. uri zjutraj. Rečani bodo imeli v sredo možnost za osvojitev dvojne krone, če bodo le preskočili Zagrebčane tudi v finalu pokala. Tekma bo v Varaždinu.

Med rajanjem do nedeljskih dopoldanskih ur so predvajali tudi »himno« lige prvakov. Na severnem delu štadiona Rujevica namreč gradijo novo tribuno, po kateri naj bi bil (začasni?) domicil Rijeke pripravljen tudi za najvišjo raven Uefinega tekmovanja, kakršno je liga prvakov. Prav ta teden naj bi obiskala obalo Kvarnerskega zaliva delegacija Uefe, ki naj bi Rijeki prižgala zeleno luč za igranje kvalifikacijskih tekem na Rujevici. Rečani bodo začeli pot v 2. kolu (11./12. in 18./19. julij) v istem bobnu kot Maribor.