Za prvo in sladko zmago bi padli zeleni – iz Aten

Maribor nocoj (21.05) v Ljudskem vrtu proti grškemu velikanu Panathinaikosu začenja drugi zaporedni ples v evropski ligi.

Objavljeno
20. september 2012 13.36
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Z nocojšnjo (21.05) prvo tekmo bo Maribor odprl svojo drugo sezono v evropski ligi. V skupini J bo prvi tekmec v Ljudskem vrtu atenski velikan Panathinaikos. Dvoboj slovenskega prvaka in grškega podprvaka je v ambicioznih mariborskih načrtih podčrtan z vijolično: sloviti Pao je ranljiv kot še nikoli doslej.

Tako odločna, drzna in pogumna napoved iz ust najvidnejših mož vijoličnega kluba izpod Kalvarije obeta izključno prvovrstni spektakel s srečnim koncem. Mariborčani so namreč prepričani, da je napočil trenutek za prvo zmago v kakovostno drugi evropski ligi, v kateri v svoji skupini igrajo tako rekoč s tekmeci iz prve lige. »Zeleni« Panathinaikos je sicer ta čas v takšnem stanju, kot je grško gospodarstvo – v hudi krizi. Toda Mariborčani se ne zanašajo zgolj na težave tekmecev, pač pa se nadejajo, da so v minuli premierni sezoni v EL nabrali toliko izkušenj in zrelosti, da so sposobni stopiti korak naprej v oblikovanju stabilnega evropskega kluba.

»Tudi reprezentančni odmor nam je zelo koristil. Imeli smo veliko časa za temeljito pripravo ter analizo vseh slabih točk tekmecev, ki pa so ne glede na vse težave kakovostni. Pogled v grško zasedbo razkriva, da je sestavljena iz mladih, nadarjenih igralcev in izkušenih, ki imajo za seboj tudi kariere v evropskih velikanih. Kljub temu so naši cilji jasni. Moramo biti boljši kot lani in vse bomo storili, da bomo zmagali,« je bil v uvodnih mislih samozavesten mariborski trener Darko Milanič.

Vijolični optimizem se po učinku v domači ligi, v kateri nizajo zmage, ter nekaterih solidnih predstavah v kvalifikacijah za ligo prvakov še zdaleč ne zdi postavljen na trhlih temeljih.

»Prvo tekmo igramo doma, kar je veliko bolje, kot da bi jo v gosteh, kot smo jo lani v Bruggeju. Imamo eno leto več izkušenj. Zdaj vemo, kako se v tej ligi igra,« je kapetan Marcos Tavares izpostavil podrobnosti, ki sta dvignili vijolično samozavest.

Potokar namesto Arghusa

Milanič se je dotaknil zasedbe, v kateri ne bo mogel računati le na poškodovanega Mitjo Vilerja in kaznovanega Arghusa. Prav odsotnost Brazilca naj bi odpirala največ vprašanj, toda ligaška tekma z Aluminijem je že dala odgovor. Na mestu levega štoperja bo bržčas igral Zasavec Nejc Potokar.

»Veste, da o imenih nerad govorim. Imam veliko rešitev,« Milanič ni želel potrditi Potokarjeve uvrstitve med prvih enajst. Odkril pa je, kako bi lahko napadli Pao in ga morda presenetili. »Imamo dva hitra bočna igralca, ki lahko veliko prispevata k igri v napadu. Da bi bili bliže zmagi, pa moramo paziti na napake. Že ena sama nas lahko drago stane. Lanske izkušnje so odkrile, da smo zaradi pomanjkanja moči in svežine v končnici tekme padali in delali napake. Zdaj smo si že nabrali dovolj kilometrine, minut in smo pogumni. Vemo, da bo ta tekma zahtevala veliko moči. Zahtevala bo zbranost, natančnost, mirnost. Vem, da bomo prihajali do 20 m od tekmečevih vrat,« je Milanič tako rekoč do zadnjega nizal dejavnike, ki bodo narekovali ritem igre in razmerje sil na igrišču. Tudi o tekmecih je bil mariborski trener temeljit.

»Na začetku sezone so še iskali idealno postavitev in zasedbo. Niti ene tekme niso igrali v isti postavi, uporabili so sistema 4-4-2 in 4-3-3. Najnevarnejši igralec je Ibrahim Sissoko. Hiter je in tekaško sposoben. V formi je. Moštvo je izkušeno v obrambi, v kateri stori zelo malo taktičnih napak. V zvezni vrsti so ti igralci delavni, agresivni, nekaj več težav jim povzroča neučinkovitost. Kot vem, upajo da bi Ganec Quincy lahko izbruhnil. Po poškodbi je zadnjo tekmo igral 70 minut. Tekmi, ki sta nas opozorili, sta bili kvalifikacijski z Malago. Res je, da je Panathinaikos v gosteh izgubil z 0:2, doma ni zmagal, toda priigral si je dovolj priložnosti. Bil je v podrejenem položaju, a ne nemočen,« je dejal Milanič, ki je zatrdil, da mariborske ambicije niso sad lanskih tekem, pač pa zadnjih v kvalifikacij za LP.

»Dinamo je najbolj sveža izkušnja. Tudi proti njemu smo igrali napadalno. Ko smo analizirali Panathinaikos, smo, upam da, našli tudi način, kako bi ga premagali,« je še dejal Izolan, med vsemi daleč najbolj samozavesten in prepričan o uspehu.

V drugi tekmi skupine J se bosta v Londonu pomerila Tottenham in Lazio.