Za Real že odločilna tekma, za Katalonce ne

Lionel Messi in Cristiano Ronaldo bosta na nedeljskem clasicu neposredno odločala tudi o zlati žogi.

Objavljeno
06. oktober 2012 09.55
FBL-ESP-LIGA-REAL MADRID-TRAINING
J. S., šport
J. S., šport

Ljubljana – Četudi ima dvoboj Reala in Barcelone dolgo tradicijo, je šele z vstopom v nogometno globalizacijo in s pojavom spletnih medijev dosegel takšne razsežnosti kot v zadnjem desetletju. Tudi španski klubski nogomet je šele pred petnajstimi leti prekinil prevlado evropskih tekmecev.

Leta 1992 se je Barcelona začasno vpletla v italijansko prevlado v evropskih pokalih in prekinila španski post od Realovega leta 1966. Španski klubi so nato počasi tlakovali pot do svoje renesanse; Barça z dolgoročno gradnjo tiki-taka moštva, Real z megalomanskimi projekti, Valencia s kombinacijo obojega. Šele s selitvama nogometnega genija Ronaldinha iz Barcelone v Milan (2008) – ta je omogočila razcvet Lionela Messija – in Cristiana Ronalda iz Manchestra v Madrid (2009) pa je na Pirenejskem polotoku vzniknilo rivalstvo današnjih razsežnosti; v »igro« so se vključili tudi najmlajši, ki jim je malo mar za športno-politični dvoboj Barcelone in Madrida, pač pa jih zanima le nogomet.

Prav dvoboj Messi-Ronaldo bo mikaven tudi jutri zvečer, ko bo clasico gostil Barcelonin štadion Camp Nou. Messi (15) na lestvici strelcev v derbijih zaostaja le še za Realovim donom Di Stefanom (18), tudi letos je zabil več golov od Ronalda, toda slednji prihaja v Katalonijo v fantastični strelski formi. Morda bo prav jutrišnji dvoboj odločilen v boju za zlato žogo, ki jo je v zadnjih treh letih osvojil 25-letni Argentinec, kar gre mnogim (tudi pokroviteljem) že pošteno v nos.

»Tokrat bo tekma še pomembnejša, čeprav za nas manj kot za Madridčane. Če bi nam uspelo pobegniti na 11 točk prednosti, bi nas Real težko ujel. Toda do konca je še ogromno tekem,« pred jutrišnjim dvobojem razmišlja Xavi, ki ga ne moti, da navijači »blaugrane« izobešajo katalonske zastave. »Rad imam te sestavljanke. Saj Barcelona predstavlja Katalonijo, mar to ni logično?« se sprašuje eden najboljših plejmejkerjev v zgodovini nogometne igre.

Barçin trener Tito Vilanova bo moral premešati udarno enajsterico na štoperskih položajih (Puyol, Pique), njegov »kolega« Jose Mourinho pa razmišlja predvsem o tem, komu zaupati položaj ofenzivnega vezista (Özil, Modrić, Kaka).

Verjetni začetni enajsterici

Barcelona (4-3-3): Valdes; Dani Alves, Mascherano, Song, Alba; Iniesta, Busquets, Xavi; Fabregas, Messi, Sanchez;

Real (4-2-3-1): Casillas; Coentrao, Pepe, Ramos, Arbeloa; Khedira, Alonso; Ronaldo, Özil, Di Maria; Benzema.