Za zdravo kmečko pamet

Moteči »črv« NZS in vzrok za kolobocije je FC Koper.

Objavljeno
29. maj 2017 23.52
Nogometaš Kopra Jaka Štromajer št.30 (L) se s soigralci veseli zadetka na finalni tekmi za Slovenski nogometni pokal. Koper, Slovenija 20.maja 2015.
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ligaški del 26. nogometnega državnega prvenstva se je končal, a niti približno še ni znana deseterica prvoligaških tekmecev za sezono 2017/18. Pogojno visita devetouvrščeni Aluminij, ki je izpolnil zahteve za licenciranje in zato tudi dobil tekmovalno licenco za tekmovanje v 1. SNL, ter šestouvrščeni Koper, ki je brez tekmovalne licence, vendar še vedno v pritožbenem postopku.

Da bi Aluminij dejansko potrdil prvoligaški status, bi po tekmovalnem pravilniku NZS moral izpolniti še eno od zahtev za pridobitev tekmovalne licence in to je športna. Kar pomeni, da bi v dodatnih kvalifikacijah moral premagati drugovurščenega iz 2. SNL.

Z včerajšnjo odločitvijo in brez pojasnil NZS, da bo namesto Doba, ki je bil 2. v 2. SNL in se je odpovedal napredovanju v 1. SNL (ali pa dodatnim kvalifikacijam, kar ni enako), za napredovanje med najboljše dobil priložnost tretji Ankaran-Hrvatini, si je krovna nogometna organizacija blago rečeno zabila avtogol. Kdor koli je znotraj najbolj organizirane slovenske športne panoge, v katero je vključeno skoraj toliko pravnih strokovnjakov kot pri reševanju mejnih sporov med Hrvaško in Slovenijo, jo bo moral spretno in razumljivo pojasniti. Bila je namreč v nasprotju s statutom in tekmovalnim pravilnikom oziroma določili najbolj urejene športne organizacije.

Izvršni odbor NZS je 29. junija leta 2016 spremenil in dopolnil sklepe za tekmovanje v organizaciji v članski kategoriji. V 3. delu, ki govori o popolnjevanju lig za 1. SNL, piše, da deseterico prvoligašev tvorijo moštva, uvrščena od 1. do 8. mesta, prvouvrščeni iz 2. SNL in zmagovalec dodatnih kvalifikacij med devetouvrščenim moštvom 1. SNL in drugouvrščenim v 2. SNL. V nadaljevanju – za 2. SNL – še piše, da dodatne kvalifikacije igra LE drugouvrščeni klub. Ankaran Hrvatini je bil tretji!

Moteči »črv« NZS in vzrok za kolobocije pa je FC Koper in njegov status, zaradi česar se sproža vrsto špekulacij. Zakaj bo licenčna komisija za pritožbe na 2. stopnji pod vodstvom Luke Tičarja do zadnjega dne čakala na obelodanitev odločitve o pritožbi FC Koper? Da bi se ob zavrnitvi izognila morebitnim neprijetnostim na dan finalne tekme pokala NZS na Bonifiki? Če bo Aluminij izgubil dodatne kvalifikacije in bo Koper imel tekmovalno licenco, mar bosta v 1. SNL tekmovala kar oba obalna kluba. Prvi še vedno v prisilni poravnavi, drugi pa z začasno licenco z vrsto neizpolnjenih licenčnih zahtev. Če Koper ne bo prejel licence, so dodatne kvalifikacije povsem nesmiselne. Njegov naslednik v 1. SNL bo na povabilo NZS lahko postal Ankaran Hrvatini ...

Da bi NZS vztrajala pri odločitvi o dodatnih kvalifikacijah, ki je z ad hoc izbiro termina še bolj neverodostojna, bi bil to presedan brez primere v njeni zgodovini. Naj si gre za sprenevedanje ali z jasnim ciljem namerno izbrano odločitvijo, si je NZS privoščila veliko šlamastiko. In je bila daleč od všečne parole UEFA »Mi skrbimo za nogomet«!

Zadostovala bi zgolj zdrava kmečka pamet!