Za zlato žogo Messi, Ronaldo in Neymar

Pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) so objavili imena finalistov v posameznih kategorijah za nagrade leta.

Objavljeno
30. november 2015 15.53
FBL-FIFA-BALLONDOR-COMBO
G. L.
G. L.

Zürich - Lionel Messi petič? Cristiano Ronaldo četrtič? Ali morda Neymar prvič? To so vprašanja, ki si jih bodo do 11. januarja, ko bodo pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) razglasili ime dobitnika prestižne zlate žoge za leto 2015, postavljali nogometni navdušenci.

Pri krovni nogometni organizaciji so seznam kandidatov danes skrčili na tri imena, ki se bodo za naziv najboljšega nogometaša v iztekajočem se letu borili do zadnjega. V zadnjih dveh letih je najdragocenejše individualno priznanje v nogometu prejel Ronaldo iz madridskega Reala, letos pa na stavnicah najvišje kotira njegov veliki rival iz Barcelone Messi.

Argentinec je, tako kot njegov drugi protikandidat Neymar, spomladi osvojil trojno krono: s katalonskim ponosom je osvojil špansko prvenstvo in španski pokal ter tudi evropsko ligo prvakov. Ronaldo je sezono 2014/15 sklenil brez lovorike, nič kaj navdušujoče pa mu ne kaže niti v jesenskem delu nove sezone.

Iz Barcelone prihaja tudi eden od treh končnih kandidatov za najboljšega trenerja leta - Luis Enrique. Za končno zmago se bo potegoval z Bayernovim Kataloncem Josepom Guardiolo in Jorgejem Sampaolijem, selektorjem Čila.

V ženski konkurenci so se med najboljše uvrstile Američanka Carli Lloyd, Japonka Aya Miyama in Nemka Celia Šašić. V igri za najlepši gol leta pa so Messi, Alessandro Florenzi (Roma) in Walter Lira (Goianesia).