Zabijal več golov kot kdor koli drug

Lyonov napadalec Alexandre Lacazette je kljub 27 golom v »ligue 1« na seznamu najbolj podcenjenih napadalcev v Evropi.

Objavljeno
28. maj 2017 10.11
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
V zadnjih treh sezonah v francoskem nogometnem prvenstvu ni nihče zabil več golov kot Alexandre Lacazette, a je Lyonov napadalec kljub temu na seznamu najbolj podcenjenih napadalcev v Evropi. V prihodnjih dneh si vendarle lahko obeta drugačen tretma, morda kar kraljevskega, kot bi se spodobilo za strelca 27 golov v »ligue 1« v tej sezoni.

O otroku Lyona se polemike o tem, kolikšna je njegova nogometna vrednost na igrišču, in ne na trgu, vrstijo že vse od finala evropskega prvenstva selekcij do 19 let, ko je Lacazette odločil tekmo proti Španiji (2:1). Strokovnjaki nikoli niso znali ustrezno ovrednotiti napadalca, za katerega še selektor »les bleus« Didier Deschamps lani ni našel prostora med triindvajseterico reprezentantov za domače evropsko prvenstvo. Zunaj moštva je ostal predvsem zaradi tega, ker niti selektor ni znal presoditi, kaj in koliko zmore. Edini, ki je vanj stoodstotno verjel, je bil avtoritativni predsednik in 80-odstotni lastnik Lyona Jean-Michel Aulas. Prejšnja leta je vztrajno odbijal ponudnike, predvsem angleške velikane, ki so nanj naslavljali prenizke zneske.

Aulas in Lacazette sta minula leta vendarle imela posebno vez, predsednik je vedel, da brez domačega bisera ne bo mogel ohranjati velikih ambicij, potem ko je klub tekmovalno zaostal za tekmeci zaradi investicij v gradnjo 400 milijonov evrov vrednega stadiona, napadalec pa je pametno ocenil, da bi z nedotakljivim statusom lahko samo napredoval. Letos sta nazadnje oba ugotovila, da je napočil trenutek za nove izzive in v močnejših klubih ter zahtevnejših ligah.

»Mislim, da je napočil pravšnji trenutek. Rad bi odkril nekaj drugega, postavil bi se v nevaren položaj in naredil korak naprej. Navijači pravijo, da bom zabijal gole kjer koli, toda vem, da me v Evropi še ne poznajo najbolje,« je bil skromen napadalec, ki ga odlikuje raznovrstnost. Ni le odličen strelec, temveč tudi šprinter, ki se brez težav spusti v dvoboje ena na ena in se lahko v trenutku preobrazi iz krilnega napadalca v srednjega.

Besede nekdanjega francoskega selektorja in bivšega trenerja Liverpoola Gérarda Houllierja izpred let, da bo Lacazette nekoč eden od najboljših napadalcev, se uresničujejo. Da noče ovirati njegovega odhoda, je priznal tudi Aulas, ki že pol leta zbira ponudbe, pri čemer je šel igralcu toliko na roke, da je prisluhnil tudi njegovim željam. Pa vendar, glasna kandidata sta bila le dva – Liverpool in Arsenal. Drugega kajpak povezujejo zaradi Arsena Wengerja, ki pa je znani omahljivec in nikoli ne tvega. To pomeni, da bi moral za Lacazetta Arsenal najbrž plačati rekordni znesek. In se pošteno »ugriznil v jezik«. Pred petimi leti, ko je Wenger tehtal, da bi ga lahko pripeljal, je stal pičlih osem milijonov evrov.

Kot kaže, bo Lacazette odšel na jug namesto na sever. V Španijo! »Atletico. Zadnja leta je vseskozi v evropskem vrhu. Ima odlično moštvo, nov stadion, predvsem pa v njem igralci napredujejo. Tu je tudi moj francoski prijatelj Antoine Griezmann,« je Lacazette odkril, kam bo šel. Pri čemer še ni vedel, da z Griezmannom najbrž ne bosta skupaj zabijala golov, zdaj ko je Manchester United ujel zadnji vlak za ligo prvakov in bo Francoza pripeljal na Old Trafford.

Toda v Lacazettovi poti do Madrida kaže biti še malo zadržan. Madridski klub in igralec bosta na koncu morala prisluhniti tudi Aulasovim željam. Te so povezane z odškodnino, ki ne sme biti nižja od 50 milijonov evrov.

»Alexu sem prisluhnil, on pa bo moral še meni,« je dal jasno vedeti poslovnež, da brez dogovora ne bo odšel.