Zadnja priložnost Messija za obračun z Ronaldom?

Drevi snidenje Iličića in Handanovića, jutrišnji clasico v Madridu brez Neymarja. Rijeko bo v Pulju podpiralo 2000 navijačev.

Objavljeno
21. april 2017 23.41
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Navdušenci nad vrhunskim nogometom bodo letos uživali v natrpanem urniku tekem. Po junijskem finalu lige prvakov bo sledila zadnja reprezentančna akcija pred poletjem, nato dvotedenska generalka za SP 2018 v Rusiji. Dotlej bo živahno sleherni konec tedna. Tokratni vrhunec bo jutri ob 20.45 – prizorišče Madrid, nasproti pa športno-politična rivala Real in Barcelona.

Zgodovina španskih derbijev je bogata in dolga že 21.000 minut, če bi sešteli igralni čas vseh dosedanjih tekem. V obdobju generala Francisca Franca je bila tudi krvava, v zadnjih desetletjih pa vendarle stopa v ospredje nogomet in vse, kar sodi k najbolj priljubljeni igri z žogo. Derbiji Reala in Barcelone kotirajo prav na svetovnem vrhu po merilih odmevnosti, spektakularne igre, a tudi delitve navijačev. Konec aprila 2017 ni nič drugače kot prej. Privrženci »belega baleta« in »blaugrane« sodijo med srdite nasprotnike, vse bolj globalizirano navijaško armado dodatno deli tudi dolgoletno rivalstvo med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem, morda najboljšim »parom« v zgodovini nogometne igre.

Tudi jutri zvečer naj bi bila v ospredju 32-letni Portugalec in Argentinec, ki bo 24. junija dopolnil 30 let. Teden sta preživela različno uspešno – Ronaldo se je kot otrok razveselil doseženega 100. gola v ligi prvakov, Messi je ostal pri »pariški« številki 94, njegova ekipa pa je na poti do Cardiffa nasedla na granitno čer, imenovano Juventus.

Barcelona je blizu pokalne lovorike, za katero se bo 27. maja pomerila z Alavesom, v španskem prvenstvu morda lovi zadnji vlak za priključek k Realu. Slednji je zbral tri točke več (75:72) in ima v rezervi zaostalo tekmo s Celto, torej bi morali Katalonci jutri zavzeti Realov domicil, če bi želeli ohraniti realno upanje na novo zvezdico. V podobnem položaju kot kluba sta tudi njuna najdražja eksponata Ronaldo in Messi, ki sta v zadnjih desetih letih pobrala vsa individualna priznanja »zlata žoga«. Četudi je nedavno prišlo do zmede zaradi nesoglasja med FIFA in revijo France Football, je razmerje na vrhu dovolj pregledno: Argentinec v dvoboju s Portugalcem vodi s 5:4. Barçin zvezdnik izgublja letošnjo bitko, in če ne bo prišlo do zasuka, bi bil izid konec leta kaj lahko poravnan na 5:5 ...

V letošnjem letu ni reprezentančnega turnirja, največjo utež bo imela liga prvakov, delno nacionalna prvenstva in razplet boja za »zlati čevelj«, v katerem ta čas resda najbolje kaže Messiju ... Ob vsem naštetem bo šlo torej jutri zvečer pred 84.000 navijači več kot le za derbi. Domači trener Zinedine Zidane in njegov katalonski kolega Luis Enrique naj bi poslala na igrišče pričakovani zasedbi upoštevaje dejstvo, da je Brazilec Neymar kaznovan. Real (4-3-3): Navas; Marcelo, Nacho, Ramos, Carvajal; Kroos, Casemiro, Modrić; Ronaldo, Benzema, Bale; Barcelona (3-5-2): Stegen; Umtiti, Mascherano, Pique; Alba, Iniesta, Busquets, Rakitić, Roberto; Messi, Suarez.

Iličića selijo v Španijo

Zanimivo bo tudi na drugih prizoriščih. Nekateri italijanski mediji trdijo, da bo derbi med Fiorentino in Interjem zadnji za Josipa Iličića, ki naj bi bil pred selitvijo v Španijo. Trener Seville Jorge Sampaoli zahteva novega ofenzivnega vezista, na vrhu seznama pa naj bi bil prav Kranjčan, ki bo drevi ogrožal vrata Samirja Handanovića ... Slovenci, ki jih zanima razplet hrvaškega prvenstva, bodo spremljali današnji derbi med Dinamom in Hajdukom, v katerega se je po pritožbi Dinama vrnil tudi prej kaznovani domači adut Hillal Soudani, in jutrišnje gostovanje Rijeke v Pulju. Moštvo Matjaža Keka bo v Istri bodrilo približno 2000 navijačev.