Zlatku Zahoviču polletni suspenz

Disciplinski sodnik NZS je Zahoviču naložil šestmesečno prepoved delovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih.

Objavljeno
23. marec 2018 13.03
Posodobljeno
23. marec 2018 13.03
bsa*Olimpija MB
Š. J., STA
Š. J., STA

Brdo pri Kranju - Nogometna zveza Slovenije je športnemu direktorju Maribora Zlatku Zahoviču izrekla šestmesečno prepoved delovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih na vseh uradnih tekmah.

Vzrok za kazen je nešportno in neetično obnašanje Zahoviča na novinarski konferenci po tekmi Maribora in Krškega 17. marca.

NZS: Zahovič je reagiral skrajno neprimerno

»V izvedenem disciplinskem postopku je bilo na podlagi posnetka celotne novinarske konference nedvoumno ugotovljeno, da je športni direktor NK Maribor v odgovoru na novinarjevo vprašanje reagiral skrajno neprimerno, nedopustno in v nasprotju z vsemi etičnimi in športnimi normami oziroma načeli. Vključevanje novinarjeve osebne tragedije v argumentacijo odgovora na novinarjevo povsem legitimno vprašanje sodi med najbolj nizkotne oblike verbalnega napada na osebno dostojanstvo posameznika in predstavlja skrajno neetično in obsojanja vredno dejanje,« so v sporočilu za javnost zapisali pri NZS.

Dodali so, da so na podlagi navedenega in ob upoštevanju načela ničelne tolerance, ki mu pri presojanju vseh oblik napadov na človeško dostojanstvo sledi NZS, izrekli kazen prepovedi sodelovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih na vseh uradnih tekmah za obdobje šestih mesecev od dneva izreka tega sklepa.

»Upoštevajoč navedena dejstva glede ravnanja športnega direktorja NK Maribor, ki ni škodoval le ugledu kluba, katerega športni direktor je, ampak tudi ugledu celotne nogometne družine, disciplinski sodnik pri izreku kazni ni našel nobenih olajševalnih okoliščin«, so še zapisali pri NZS.

Kako je potekal Zahovičev izpad?

Na omenjeni novinarski konferenci po porazu s Krškim je Zahovič verbalno obračunaval z novinarjem športnega dnevnika Ekipa SN Dejanom Mitrovićem, ki je pred časom tragično izgubil očeta. »Gospod Zahović! Kako pa ste razočarani nad obiskom na tribunah?« je med drugim vprašal omenjeni novinar, nakar si je Zahovič privoščil svojevrsten izpad.

»Ti hočeš samo provocirati. Počasi, sine moj. Koliko si star? Ne provociraj, daj eno lepo vprašanje. Vem, da si iz Ekipe, samo ne provociraj. Tebi se je zgodila tragedija pred kratkim. Te je kaj izučila? Jaz bi rekel, da te ni. Še vedno hodiš provocirat, še vedno si nesramen. Daj normalno vprašanje, pa ti bom odgovoril. Dam ti sožalje, v življenju ni vse črno-belo. Lahko jaz rečem, da se ti je vrnilo v življenju, pa mislim, da se ti ni. Ne provociraj, sine, premlad si!« je na običajno vprašanje odgovoril Zahovič.

Njegove izjave so v slovenski javnosti naletele na ogorčenje in obsojanje, pri mariborskem klubu so se zato opravičili in Zahoviča do nadaljnjega suspendirali.