Zahović ml. Maribor približal na -3

13. kolo 1. SNL: v Stožicah športni dan osnovnošolcev, igriva Olimpija in štirje goli v dvoboju z Radomljami.

Objavljeno
16. oktober 2014 01.27
LUKA ZAHOVIC
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Samo še tri točke prednosti imajo Domžale pred prvima zasledovalcema Mariborom in Zavrčem. V včerajšnjem 13. kolu so Domžale doma iztržile samo točko proti Rudarju, medtem ko sta štajerska kluba zanesljivo zmagala v Novi Gorici in na Ptuju. Olimpija je igraje opravila z Radomljami, Celje je igralo le neodločeno z Luko Koper.

Domžalčani so pol ure igrali z enajstimi proti desetim. Po udarcu ali nevarni igri s komolcem je bil v 64. minuti izključen velenjski napadalec Dragan Jelić. Prvo uro so bili za odtenek boljši Velenjčani, ki so več igrali, več kombinirali, a skozi zgoščeno domačo zasedbo niso našli prostora za nevarnejšo akcijo. Kako prebiti čvrste Domžalčane, je sicer v 28. minuti razkril Senad Jahić. S projektilom s 30 m je premagal Nejca Vidmarja. Domžalski vratar se je stegnil, kot se je lahko, a žoga je zletela polvisoko tik ob levi vratnici. Domžalčani so hitro izenačili. Z nekaj sreče, saj je Elvedin Džinić po domžalskem strelu z razdalje in odbiti žogi nespretno posredoval v svojem kazenskem prostoru z roko. Kazenski strel je v izenačenje zanesljivo spremenil Uroš Korun. Domžalčani niso vedeli, kako bi številčno prednost spremenili v zmago. Rudarji jim niso dali veliko prostora, tako da so bili domači sila jalovi. Streli od daleč in predložki niso bili dovolj, da bi premagali gostujočo obrambo in zanesljivega vratarja Matjaža Rozmana.

Brez zmage že 15 tekem

Niti Miran Srebrnić ni spremenil tradicije Gorice v ligaških tekmah proti Mariboru, ki je v dvobojih nepremagan že 15 tekem. Srebrničeva vrnitev na trenersko klop se je izšla s porazom. Odličen plenilski nagon je spet imel Luka Zahović. Goričani so sicer »vadili« strele, Mariborčani so bili učinkoviti. Oba bočna branilca Petar Stojanović (desno) in Mitja Viler (levo) sta svojo nalogo opravila z asistencama za 18-letnega Zahovića, ki je znova sam na vrhu lestvice strelcev.

Slovensko-hrvaška naveza

Korak z Mariborčani so zadržali tudi Zavrčani. V »hrvaškem« derbiju s Krko niso bili toliko boljši kot spretnejši. Vloge so si odlično razdelili. Slovenca Jure Matjašič in Doris Kelenc sta bila asistenta, Hrvata Dario Jertec in Dino Kresinger pa strelca.

Z bele točke le v prečko

Pogled na stožiško tribuno je bil impresiven, čeprav se je zdelo, da je dan odprtih vrat za ljubljanske osnovnošolce. Radomlje so bile pravšnji sparing tekmec za zeleno-bele, ki so tudi brez poškodovanega Nika Omladiča s pridom izkoristili igrivi pristop gostov. Občutek je bil, da so igrali za »všečkarje«. Ustvarjalni Miha Zajc in Andraž Šporar, ki je igral s »pol moči«, sta bila nerešljiva uganka za Radomljane. Gostje so se sicer trudili, borili in pletli akcije do kazenskega prostora Ljubljančanov, a več od dveh nevarnejših strelov ob koncu prvega polčasa niso zmogli. Pri 2:0 je Zajc zastreljal še kazenski strel. Zadel je zgornji del prečke. Ljubljančani so v tej sezoni zgrešili že tri strele z bele točke.

Točka ob nepravem času

Celjani so zamudili priložnost, da bi zadržali korak s tekmeci pred njimi in si pripravili lepo izhodišče za sobotno gostovanje v Ljudskem vrtu. V nogah so imeli tri točke, prednost z 1:0 in igro, ki je obetala zmago. Toda Matej Pučko je enega od redkih poskusov gostov spremenil v izenačenje s strelom z 12 m. Pomenil je prvi neodločen razplet Koprčanov v tej sezoni. In po 14 ligaških tekmah.