Zahović v škripcih: Milanič odšel, Kek zavrnil, nov trener že danes?

Išče se trener Maribora: športni direktor vijoličnih presenečen nad odločitvijo bivšega trenerja o prestopu k Sturmu.

Objavljeno
05. junij 2013 10.26
Šport
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – »Trener je lahko le zmagovalec,« je po (ne)prespani noči profil novega trenerja Maribora odkril Zlatko Zahović. Samozavestni športni direktor je bil v šoku, odločitev Darka Milaniča, da kariero nadaljuje pri severnem sosedu iz Gradca, je pustila posledice, ki jih ni bilo mogoče skriti.

»Dobro poznam Darka. Vem, da bo nekoč odšel, da je Sturm vedno lahko njegova izbira, da je lahko tudi 'fakin', a preslepiti me ne more,« je nekoč zatrjeval Zlatko Zahović in se zmotil. Milanič je svojega nogometnega intimusa ujel nepripravljenega. Kljub sladkim poslovilnim besedam obeh je bilo v zraku čutiti nelagodje. Milanič je vsega nekaj minut po soočenju s sedmo silo sam in odločnega koraka – vmes je v pozdrav stisnil še nekaj rok – odkorakal proti parkirišču uslužbencev NK Maribor, kjer so ga že čakali posebni poročevalci avstrijske nacionalne televizije (ORF). Milaničeva selitev v Gradec je bila včeraj tudi udarna športna vest v Avstriji, še posebej močno je odjeknila med navijači graškega kluba. Njim se bo predstavil jutri ob 10.30, predsednik Sturma Christian Jauk pa je z navdušenjem obelodanil, da je ujel »kapitalca« iz Izole.

Milanič je priznal, da je o slovesu razmišljal že nekaj časa, a da se je dokončno odločil v ponedeljek. »Kdaj sploh je pravi trenutek za odhod? Nikoli ga ni,« se je »opravičil« odslej največji navijač Maribora, ki si je zaželel novih izzivov in razmišlja tudi o okrepitvah iz Maribora, Slovenije. Odšel je leto pred iztekom pogodbe.

Kek bi vzel, če ...

»Mariborčan sem. Seveda bi sprejel ponudbo, a bi bil neresen. Nisem človek, ki bi opustil nekaj, kar sem zastavil drugje,« je Matjaž Kek priznal, da je bil v stikih z Zahovićem, a da je bila njegova odločitev vendarle logična, saj z Rijeko piše odmevno zgodbo. Sprejel jo je tudi športni direktor, ki le ni deloval kot nepremagljivi mož, ki je pet let vlekel suverene poteze.

»Milanič nas je presenetil, saj ni bilo znakov o odhodu,« je Zahović na kratko odgovarjal in pritrdil, da je Maribor v zagati, saj se bodo priprave za nov napad na ligo prvakov začele že prihodnji teden.

»Vse je bilo načrtovano tako, kot je zastavil Milanič. Izbral je tudi pripravljalne tekmece,« je potožil prvi kadrovik in se lotil profila novega trenerja. »Maribor je nekaj več. Pri izbiri nas omejujejo denarne zmožnosti, a smo edini slovenski klub, ki se mu trenerji že ponujajo. Da, tudi tujec je lahko,« je razkril, kaj bi rad pripeljal v klub. Dajal je vtis, da želi izkušenega človeka ali vsaj nekoga z ugledom in mednarodnimi izkušnjami. Nemara zato za mnoge domači favorit št. 1 Ante Šimundža še ni bil blizu Zahovičevih želja. »Cilji ostajajo nespremenjeni,« je še pomiril navijače.