Zahović žalil Ibraimija in se umaknil

1. SNL: rasistična opazka na račun Blessinga Elekeja trenerja Marka Nikolića ni stala službe pri Olimpiji.

Objavljeno
11. april 2016 22.40
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Minila je polovica drugega dela prvenstva in živci popuščajo. Maribor je tekmovalno uspešnemu koncu tedna, ki ga je Olimpiji približal samo še na dve točki zaostanka, dodal afero, ki še ni dobila končnega epiloga. A vse kaže na konec sodelovanja z Agimom Ibraimijem.

Zlatko Zahović je še enkrat dal vedeti, kdo je šef v vijoličnem orkestru. Ibraimijeva javno predstavljena različica spora, ki je po njegovih besedah povezana z neprimernimi žaljivkami športnega direktorja na račun njegove družine, narodnosti in vere, je dobila pričakovan simbolični klubski PR odgovor, da bodo spore v klubu reševali znotraj družine in da umazanega perila ne bodo prali v javnosti.

Če ne drugega, je znan razlog spora, ki nima nobene zveze z Milivojem Novakovićem, kot so ugibali številni mariborski navijači. Četudi je napadalec ošvrknil soigralce, češ da preveč govorijo, namesto da bi več trenirali.

Ibraimi se je uprl neprimernemu Zahovićevemu odzivu po opozorilnem obisku dela najbolj ognjevitih članov navijaške skupine Viole pred petkovim treningom, na katerem je zaušnico prejel Amir Dervišević. Po njegovem športni direktor ni zaščitil igralcev, kot bi bilo pričakovati od prvega moža kadrovske politike, zaradi česar je dobil Zahovićevo lekcijo, začinjeno s prostaškim besednjakom. Dokončno pa se je zlomil, potem ko mu je Zahović namenil novo porcijo žaljivk prek sms sporočil. Ibraimija je vsebina tako užalila, da je zapustil karanteno pred tekmo z Domžalami.

Mariborski klub včeraj ni želel več pogrevati juhe, ki se bržkone ne bo pojedla tako vroča, kot sta jo skuhala eden od najvidnejših igralcev ter športni direktor. Zahović se bo poskušal še srečati z Ibraimijem in se z njim ali z njegovim zastopnikom pogovoriti na štiri oči, da bi razrešila spor na kar najmanj boleč način.

»Idiot!« Ali še kaj?

Dogodki ob izenačujočem golu Blessinga Elekeja proti Zavrču so na tnalo postavili trenerja Olimpije Marka Nikolića. Televizijske kamere so ga ujele, ko je ob Elekejevem nespametnem proslavljanju gola, medtem ko so soigralci hitro stekli na sredino igrišča, da bi čim prej napadli tekmeca za še morebitni drugi gol, izrekel neprimerne besede. »Idiot,« je bilo mogoče slišati, zraven še bojda črni, kar je sprožilo ostre proteste, češ da je bila opazka rasistična in neprimerna.

In še o nogometu

V senci incidentov so bili nogomet, igra, taktične različice, forma igralcev, prvi gol Milivoja Novakovića ... Prvak je prišel do položaja, ko bo o svoji usodi resnično odločal sam. Če bo do konca prvenstva Maribor nanizal sedem zmag, bo osvojil 14. šampionsko zvezdico. Darku Milaniču nekako uspeva držati ritem, igra ni blesteča, a z rotiranjem igralcev ohranja ustrezno formo. Pri Olimpiji zmanjkuje moči in igralskih rešitev, za kar pa so si krivi sami, od športnega direktorja Ranka Stojića, do trenerja Nikolića, ki tudi zaradi svojih taktičnih odločitev še ni pridobil ustreznega zaupanja rezervistov.