Zahovićev Maribor še četrtič za raj – najtežje doslej

V zadnjem dejanju kvalifikacij za ligo prvakov, ki se bo začelo ob 20.45, Štajerci upajo, da se bo ponovilo leto 1999.

Objavljeno
28. avgust 2013 02.15
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Po treh neuspešnih napadih na ligo prvakov v svoji novi šampionski dobi bo Maribor danes v četrtem poskušal ponoviti čudež iz leta 1999. V povratno tekmo s češkim prvakom Viktorio gre z najvišjim zaostankom doslej (z 1:3), toda z zvrhano mero optimizma. Mariborčane vodijo v raj zmage z 2:0, 3:0, 4:1, 5:2, ...

Mariborčani pod vladavino športnega direktorja Zlatka Zahovića še niso preskočili zadnje ovire za najprestižnejše klubsko tekmovanje na svetu. Najbližje so bili v minuli sezoni, ko jim doma ni uspelo izničiti obetavnega zaostanka proti zagrebškemu Dinamu z 1:2. Leta 2009 je bil že eno kvalifikacijsko stopnico prej premočan Zürich, ki je v Ljudskem vrtu s prepričljivih 3:0 nadoknadil domači poraz z 2:3, tudi v sezoni 2011/12 je bil za Štajerce v predzadnjem kolu kvalifikacij usoden Maccabi (1:2, 1:1).

S polemičnim razmišljanjem o ustreznosti Čačićevih taktičnih zamisli se je v bitko na svoj način vpletel tudi Zahović. »Z njim ne mislim polemizirati v javnosti. Sodelujeva korektno, a trener sem jaz,« je na hitro opravil izkušeni trener. Izhodišče, ki Maribor sili v pripravo taktike za zanesljivo zmago z več kot golom razlike, Čačiću zmanjšuje nabor možnih rešitev. Za povratni dvoboj se je razširila samo konkurenca za začetno enajsterico: Arghus in zvezni igralec Željko Filipović sta spet v kadru, Dejan Mezga še ne.

Izpostavljajo se vprašanja: bo ob Marcosu Tavaresu v napadu igral Nusmir Fajić ali Jean-Philippe Mendy? Morda nihče od njiju? Bo iz zvezne vrste izpadel odkritje plzenske tekme Aleš Mejač, ki dotlej sploh ni igral v tej vlogi? Če ne bo, bo mar zanesljivega Aleša Mertlja zamenjal Filipović, ki je ustreznejši za obrambne taktične postavitve? Se bo hitri, nepredvidljivi, a malo manj izkušeni Damjan Bohar preselil med rezerviste. Kako zbuditi Agima Ibraimija ...? To je del dvomov za strokovni štab (le o Arghusovi vrnitvi na štoperski položaj namesto Nejca Potokarja neznank ni), dodatni se suka okoli ocene, če se je s hitrejšim tekmecem sploh možno meriti v odprti bitki.

»Optimist sem zaradi več razlogov. Enega predstavljajo navijači, ki v Ljudskem vrtu pripravijo imenitno vzdušje. Obenem ne bomo ponovili napak, ki so v Plznu domačim omogočili vse tri gole.Šlo je za posledico posamičnih napak in ne slabe igre,« je razmišljal ter opozoril: »Z glavo skozi zid ne bomo šli. Napadli bomo, a hkrati bomo pazljivi in potrpežljivi. Tekma traja 90 minut, zmagovalec se lahko odloči v 90., 92. ali 88. minuti. Če do desete minute zabijemo dva gola, je še vedno 80 minut do konca tekme.« Čačića so zmotila vprašanja o igri z enim ali dvema napadalcema, o domnevno obrambno naravnani igri ... Ubranil se je s krajšo analizo prve tekme, naštevanjem priložnosti in s statističnimi podatki. A ti gotovo niso mariborski zaveznik.

Spomniti kaže na nadaljevanje zgodbe iz leta 2009, ko je v »play-offu« za evropsko ligo Mariborčane izločila ta čas največja domača tekmica Viktorie, praška Sparta. Primerjave so sporočilne, Sparta je bila doma boljša le z 1:0, a je bila v Ljudskem vrtu še prepričljivejša z zmago z 2:0. Odtlej se je marsikaj spremenilo, a ključne podrobnosti ne. Sparta in Viktoria gojita enako nogometno filozofijo: čvrsto, hitro in z bliskovitimi nasprotnimi napadi s krilnih položajev. Viktoria je kakovost dvignila na še višjo raven, o čemer najbolj govorijo njeni izidi v Evropi – liga prvakov v sezoni 2011/12, 3. mesto v skupini in nato slovo v šestnajstini finala evropske lige (v podaljšku jo je izločil Schalke) ter uvrstitev v osmino finala EL 2012/13, ko jo je po gladki zmagi nad Napolijem z velikimi težavami ustavil Fenerbahče (z 2:1).

Čačić je zaokrožil pokončno: »Viktoria je nosilec. Bil je tudi Apoel in smo ga izločili. Če bomo v prvem polčasu zabili gol in mrežo ohranili nedotaknjeno, bomo zelo, zelo blizu uspeha. Optimist sem.«

Mimogrede; Maribor je v zadnjem kvalifikacijskem dejanju leta 1999 pod Kalvarijo premagal Lyon z 2:0. Takšen izid danes pelje Maribor v LP in mu zagotavlja najmanj 8,6 milijona evrov nagrade. EL zagotovlja 2,1 milijona €.