Zanesljiva le Handanović in Sneijder

Slovenski vratar Samir Handanović bo v italijanskem prvenstvu prvič nastopil za Inter, Iličić bo v Palermu moral prevzeti odgovornost.

Objavljeno
15. september 2012 13.56
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Jutri zvečer (20.45) naj bi doživel prvenstveni krst v majici Interja vratar Samir Handanović. Kapetan slovenske nogometne reprezentance je zaradi operacije kolena izpustil tekmi Milančanov s Pescaro (3:0) in Romo (1:3), kakor tudi prvo akcijo Slovenije v boju za Brazilijo 2014.

Jutrišnje gostovanje Interja v Torinu ne bo le spopad tradicionalnih, klasičnih apeninskih klubov, ki že več kot 100 let tekmujeta v italijanskem nogometnem prvenstvu, temveč tudi nesojeni dvoboj moštev s slovenskima reprezentantoma. Reprezentančni kapetan in vratar Interja Handanović je naposled nared za premiero na »škornju« – če odmislimo, da je že branil na dveh evropskih tekmah s Hajdukom – in bo sodeč po napovedih italijanskih novinarjev eden ključnih mož novega Interja, ki ga gradi obetavni 36-letni trener Andrea Stramaccioni. »Sarma« bo v tej sezoni igral vse pomembne tekme evropskih prvakov iz leta 2010, tako dvoboje v serie A kot preizkušnje v evropski ligi, v kateri Milančane čakajo Rubin (Rus), Nefči (Aze) in Partizan (Srb). Ob njem naj bi igral vse naštete tekme le še kapetan nizozemske reprezentance Wesley Sneijder, »Strama« pa naj bi menjaval adute na vseh drugih igralnih položajih. V serie A naj bi igral s preverjenim modelom 4-3-1-2 (Sneijder; Milito-Palacio), v evropski ligi pa po sistemu 4-3-2-1 (Sneijder-Coutinho; Cassano).

Jutri v Torinu vendarle ne bo šlo za slovenski dvoboj. Valterja Birse namreč ne bo na igrišču, saj si je šele začel celiti poškodovano stegensko mišico na njegovi boljši, torej levi nogi. »Biki« naj bi bil po sporočilih iz Torina odsoten najmanj 20 dni, v tem času naj bi izpustil štiri tekme v serie A (Inter, Sampdoria, Udinese, Atalanta), vrnil pa naj bi se – če bo šlo vse po načrtu – v nedeljo, 7. oktobra, ko bo Torino doma igral s Cagliarijem. To bo hkrati tudi dan za naslednji zbor slovenske reprezentance, ki jo nato v petek in torek čakata tekmi proti Cipru in Albaniji, zato je upravičena bojazen, da Birsa ne bi dobil »zelene luči« kluba za odhod v Slovenijo.

Bomo videli, Šempetrčan, ki se v zadnji sezoni ni najbolje znašel v Genovi, je zatrdil, da je zelo vesel, ker je prestopil v Torino. »Upam, da bom tu dobil pravo priložnost, zato sem tudi zamenjal okolje,« je prepričan Birsa, ki bo v moštvu okrepil krilna položaja.

Danes in jutri naj bi dobili priložnost v svojih klubih tudi številni drugi slovenski reprezentanti v Italiji. Od prve minute naj bi začeli tekme branilca Boštjan Cesar in Bojan Jokić (Chievo bo jutri ob 12.30 gostil Lazio), zvezna igralca Jasmin Kurtić in Josip Iličić (v Palermu bo drevi ob 18.00 gostoval Cagliari), v drugi ligi pa tudi Armin Bačinović (Verona). Omenjeni nogometaši igrajo v klubih na enakih položajih kot v slovenski reprezentanci, le Verona igra z enim zveznim igralcem, Bačinovićem.

Na igrišču je treba garati

Na Siciliji bo šlo torej za pravi mediteranski derbi, prav o Josipu Iličiću, kapetanu Palerma, pa je zanimivo razmišljal Bortolo Mutti, njegov trener v minuli sezoni, ko je dobil vprašanje, kaj si misli o njem in urugvajskem reprezentantu Abelu Hernandezu. Obema je namenil iste besede. »Bolj morata biti odgovorna. V glavi se morata prepričati, da je treba na igrišču trpeti, garati, pa ne le na tekmi, tudi na treningih. Krasi ju velik talent, kakovost, toda slej kot prej bosta padla na realna tla, če se ne bosta pripravljena žrtvovati. Klub jima že dolgo zaupa, zdaj je napočil čas, ko bosta morala prevzeti odgovornost,« je prepričan Mutti.