Zasenčil Ronalda, Beckhama, Besta ...

Gol Wayna Rooneyja, s katerim je 25-letnik iz Liverpoola postavil končni izid tekme ManUtd : ManCity (2:1), je po mnenju mnogih eden najlepših v zgodovini angleškega nogometa.

Objavljeno
14. februar 2011 09.07
J. S., šport
J. S., šport
»Takšnega gola na Old Traffordu še nisem videl. Rooneyjeva mojstrovina je zasenčila vse gole Cristiana Ronalda, Davida Beckhama, Erica Cantonaja in Georgea Besta,« je po zmagi v derbiju bogatih klubov iz Manchestra zatrdil Alex Ferguson. Njegova beseda ima veliko težo, sir Alex vodi United od leta 1986, v nepozabni karieri na klopi »rdečih vragov« je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, in videl vse mogoče. Enotni so tudi navijači: gol Wayna Rooneyja, s katerim je 25-letnik iz Liverpoola postavil končni izid tekme ManUtd : ManCity (2:1), je eden najlepših v zgodovini angleškega nogometa.

Kdor se je nad nogometom navdušil v zadnjem desetletju, bržčas ne pozna vragolij in se ne spominja mojstrskih potez, ki so jih nekoč uprizarjali zvezdniki Ferenc Puskas, Garrincha, Jairzinho, Diego Maradona, Romario ali Roberto Baggio. Ti, povečini mlajši navijači, nemara bolje pomnijo umetnije Zinedina Zidana, Ronaldinha in Lionela Messija ali preblisk kakšnega nogometaša v računalniški igrici FIFA 2011. Kakorkoli, najlepše poteze so bile vselej repertoar driblerjev, plejmejkerjev in drugih navdahnjenih nogometašev, izjemno redko pa so z njimi navduševali robustni hrusti, kot je nedvomno Wayne Rooney, čigar trde kosti je spoznal nekoč na Wembleyju tudi Boštjan Cesar. No, prav odlični napadalec Manchester Uniteda je zablestel v 78. minuti sobotnega mestnega derbija s Cityjem, ko je z gimnastičnim vložkom – klasičnimi akrobatskimi »škarjicami« – odločil zmagovalca tekme in morda že napovedal, kdo bo po koncu angleške sezone na vrhu nasledil Chelsea.

»Uf, kaj pa vem, kdaj sem nazadnje zabil tak gol. Mislim, da je bilo še v najstniških letih v srednji šoli v Liverpoolu,« je zavrtel nazaj čas fant čokate postave. Še lanskega oktobra je bil tako rekoč na izhodnih vratih slovitega kluba, svež je spomin na stotnijo navijačev, ki so ga pred vhodom na njegovo posestvo »svarili pred nepremišljeno potezo«. Razplet je znan: Wayne je na prigovor tašče podaljšal zvestobo z »rdečimi vragi«, sir Alex pa mu je za nagrado povišal tedensko plačo na neverjetnih 250.000 funtov oziroma slabih 300.000 evrov.

»Naši navijači si zaslužijo sleherno stotinko tega gola. Priznam, za menoj ni najboljša sezona, vem, da sem dolžnik. Upam, da bo ta gol, ki je bil res lep, pomenil tudi prelomnico v moji formi in bom do konca sezone igral na najvišji možni ravni. Mislim, da smo s to zmago iz igre za naslov prvaka izločili Manchester City,« je po veličastnem podvigu, ki je bil tehnično zahtevnejši tudi od legendarne poteze Marca van Bastna v finalu Eura 1988 ali podobne mojstrovine Zidana v finalu lige prvakov leta 2002. »Pri strelu je šlo za čisti občutek za prostor in čas, nič drugega. V devetih od desetih poskusov bi žoga po takšnem strelu poletela med gledalce, ta je na srečo odšla v desni zgornji kot, tako da je bilo vse skupaj verjetno res spektakularno. Ko dosežeš gol na tak način, lahko le še uživaš v izrazih veselja na obrazih soigralcev, trenerja, gledalcev ... Fantastično!« je prve trenutke po golu za 2:1 opisal Wayne Rooney.

Nad odločilno potezo tekme je bil iskreno navdušen tudi sloviti Škot Alex Ferguson, ki se kljub 69 letom slehernega gola svojih fantov še vedno razveseli kot najstnik.

»Težko bi opisal čustva, ki so me prevzela ob tem golu, čeprav je bila akcija Nanija za 1:0 vsaj tako popolna kot Rooneyjeva. Spominjam se gola iz 'voleja', ki ga je Wayne pred leti zabil Newcastlu, tudi Denis Law se je nekoč podobno izkazal. Toda Waynov zadnji gol je vendarle mojstrovina, večja od vseh naštetih,« je povedal sir Alex in izrazil upanje, da bosta njegova prva napadalca odslej igrala v boljši formi. »Če bi bila Wayne in Dimitar Berbatov tudi na gostovanjih tako agresivna in motivirana kot na Old Traffordu, bi imeli zdaj na računu še kakšno točko več.«