Žbogar drugi na brazilskem DP

Jadralec Vasilij Žbogar je na odprtem državnem prvenstvu Brazilije zasedel drugo mesto, Mrakova in Macarolova sta bili šesti.

Objavljeno
21. december 2015 09.47
bsa/Žbogar
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Rio de Janeiro - Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je na odprtem državnem prvenstvu Brazilije v Rio de Janeiru, kjer bodo prihodnje leto olimpijske igre, zasedel drugo mesto v razredu finn, v razredu 470 pa sta bili Tina Mrak in Veronika Macarol šesti.

Prvenstvo je bilo eden zadnjih večjih jadralskih dogodkov, ki bodo v zalivu Guanabara potekali pred olimpijskimi igrami naslednje leto. V Riu se je zbralo kar 341 jadralk in jadralcev iz 41 držav, ki so prvenstvo izkoristili kot eno od priložnosti, da se spoznajo z razmerami na regatnem polju, saj je že predolimpijska regata avgusta letos pokazala, da bo poznavanje lokalnih razmer odločilno vplivalo na rezultate.

V sklopu priprav na olimpijske igre so se prvenstva udeležili tudi vsi trije slovenski reprezentanti, ki so že osvojili mednarodne olimpijske norme. Kot vodja slovenske reprezentance pa je v Brazilijo odpotoval tudi Trevor Millar, dolgoletni trener najuspešnejšega slovenskega jadralca in pomemben tvorec obeh Žbogarjevih medalj na olimpijskih igrah, ki ga je izvršni odbor Jadralne zveze Slovenije imenoval za vodjo reprezentance na olimpijskih igrah v Riu.

Z razmerami na prizorišču je Millar zadovoljen: »Mislim, da smo lahko zadovoljni z dobro bazo za trening, problem pa so izredno visoki stroški za trening in hrambo opreme. Pred jadralci je še trdo delo do olimpijskih iger, na prizorišče se bomo še vračali, poleg spoznavanja razmer na regatnem polju bo pomembna tudi vsa ostala logistika, od nastanitve, dostopnosti do prizorišča, prehrane, saj bodo na koncu odločale majhne, a pomembne podrobnosti.«

V zahtevnih razmerah, kjer so spet prevladovali veliki valovi, močan tok in šibek veter, so slovenski jadralci dobro začeli in so vse dni prvenstva krojili vrh razvrstitve v posameznem razredu. V razredu finn je bronasti Vasilij Žbogar z nedavnega svetovnega prvenstva vse dni odlično jadral in do zdaj za razred boljšega Britanca Gilesa Scotta tudi nekajkrat premagal.

»Prvenstvo Brazilije je končano, končno drugo mesto je dober rezultat, regata pa je bila odličen trening,« je povedal Žbogar. Zmago je tudi tokrat slavil Scott s točko prednosti pred Slovencem.

Mrakova in Macarolova šesti

V razredu 470 sta evropski prvakinji Tina Mrak in Veronika Macarol vse dni jadrali v ospredju in z izjemo slabšega dneva pokazali, da sta lahko konkurenčni drugim posadkam in bosta tudi na olimpijski regati prihodnje leto lahko posegli v sam vrh. Prvo mesto sta osvojili Britanki Hanna Mills in Saskia Clark.

»Zelo pomembno je, da sva trenirali in jadrali na poljih, ki bodo prizorišča olimpijskih iger, in z najino najboljšo konkurenco. Ta je zelo dobro pripravljena. Tudi midve sva zelo hitri, vendar so naju tokrat prevelike napake preveč stale. Vendar je vsaka regata s tako konkurenco pomembna izkušnja in upava, da bova to naslednjič dobro unovčili,« sta povedali Slovenki.

Pogled na sezono in prihodnost obelodanil tudi predsednik JZS Aljoša Tomaž: »Letošnji uspehi slovenskih jadralcev kažejo, da smo na dobri poti. Imamo posadki, ki sta si že zagotovili olimpijsko normo, obe pa z zadnjimi rezultati kažeta, da bosta na olimpijskih igrah tudi v igri za medalje. JZS si v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije prizadeva zagotoviti pogoje za kakovostne priprave v Braziliji, kar je povezano s precejšnjimi stroški. Poleg tega imamo še dve možnosti za osvojitev olimpijske norme, in sicer v razredu laser in laser radial, tako da smo s tega vidika lahko zadovoljni.«