Zdravju škodljivo pršilo tudi na tekmi Maribora

Pršila, ki jih sodniki uporabljajo za označevanje prostih strelov so dokazano nevarni, a jih bomo videli tudi danes.

Objavljeno
30. september 2014 20.07
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Berlin - Nemški urad za nadzor varnosti izdelkov (TÜV) je ugotovil, da so pršila, ki jih sodniki uporabljajo na nogometnih tekmah za označevanje prostih strelov in oddaljenosti živega zidu, škodljivi za zdravje. Vseeno jih bomo videli tudi na današnji tekmi lige prvakov med Schalkejem in Mariborom. Tako je določila Evropska nogometna zveza (Uefa), ki ne vidi vzroka, da jih ne bi uporabljali tudi v prihodnje.

Poleg današnje tekme v Gelsenkirchnu jih bosta jutri deležna tudi Bayer iz Leverkusna in Benfica, po obeh dvobojih pa bodo pri Uefi razmislili o zamenjavi dobavitelja spornega pršila. Pred gostovanjem Maribora v Gelsenkirchnu je krovna evropska nogometna organizacija sicer sodnikom dala še podrobnejša navodila za uporabo.

Kot so prejšnji teden pojasnili pri izpostavi TÜV v Porenju, so testiranja spornih pršil pokazala, da vsebujejo hormonsko aktivne nekakšne protimikrobne konzervanse, kar ni označeno na deklaracijah izdelkov in torej ne ustreza merilom v Nemčiji ter Evropski uniji nasploh. Poleg zdravju škodljivim substancam so pršila za nameček še vnetljiva.

Pri Uefi ob tem pravijo, da bodo tovrstne pripomočke uporabljali še naprej, in sicer v skladu s predpisi krovne evropske nogometne zveze. Bodo pa pri Uefi zahtevali, da dobavitelj sredstva popravi neustrezne deklaracije ali pa bodo preprosto zamenjali dobavitelja pršila.