Zeleno-belim prvi majski finale

V derbiju 33. kola prvoligaškega nogometnega tekmovanja Olimpija ugnala Domžale. Že jutri prvi tekmi 34. kola.

Objavljeno
15. maj 2017 03.14
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Olimpija je v lokalnem derbiju 33. kola proti Domžalam dosegla več »zmag«: vrnila se je na 2. mesto, šele drugič spomladi osvojila poln izkupiček točk, prvi gol pa je zabil novinec in rekonvalescent Kingsley Boateng ...

Še eno pomembno prednost pred Domžalčani si je priigrala zeleno-bela zasedba, za finalni dvoboj pokalnega tekmovanja, 31. t. m. na koprski Bonifiki.

Ne posebej kakovosten ali privlačen dvoboj bi se lahko zasukal tudi v drugo smer, v domžalsko. Po zaostanku z 0:1, ko je hrvaški ostrostrelec Leon Benko predložek rojaka Dina Štigleca z glavo spremenil v vodstvo, je Elvis Bratanović izenačil, za 1:2 pa je zadel Miha Blažič. Toda glavni sodnik Matej Jug je po posredovanju stranskega pomočnika domžalski gol razveljavil zaradi strelčevega nedovoljenega položaja. Zmotil se je, ocena pomočnika ni bila najboljša (za nekaj centimetrov), Olimpija je bila srečnejša, Domžale so potegnile krajšo. Ljubljančani so drugo priložnost za novo prednost izkoristili. Mož odločitve je bil Danijel Miškić, ki je v končnici prvega polčasa s prostega strela z leve strani preko živega zidu premagal domžalskega vratarja Dejana Milića.

Olimpija je bila tokrat res srečna, v gol je spremenila oba strela, ki sta zletela v gostujoča vrata. Ko je v drugem polčasu po slabi minuti od vstopa na igrišče izkoristil napako domžalske obrambe in odlično asistenco Andraža Kirma še Boateng (skupno je Olimpija zadela tri od štirih strelov), je bila Olimpija tako rekoč že zmagovalka. Domžalčani namreč niso imeli več dovolj moči in predvsem ustvarjalnih zamisli, s katerimi bi lahko strli obrambno vendarle ne preveč zanesljive Ljubljančane, ki so na najboljši možni način prebrodili polom v Velenju.

»Za menoj je težko obdobje. Težko je bilo, ker nisem mogel pomagati. Dosegel sem prvi gol za Olimpijo, zato se počutim odlično. Ne smemo več izgubiti. Moramo zmagati na vseh tekmah in obdržati drugo mesto na lestvici. Boril se bom, da bom dosegel še več golov,« je bil vesel Olimpijin Ganec z italijanskim potnim listom Boateng, ki je osrečil tudi trenerja Safeta Hadžića. Njegovi prijemi so več kot očitno ustavili Olimpijin zdrs. »Nismo blesteli, smo pa se borili,« je bil kot vselej manj evforičen trener, ki ima za finiš sezone iz dneva v dan vendarle več sladkih skrbi. Seznam poškodovanih se manjša, forma moštva pa dviguje. Kar ni mogoče trditi za Domžalčane. Močno so padli, predvsem se srečujejo s strelsko krizo in tudi v obrambi prejemajo poceni gole. V zadnjih dveh tekmah so jih prejeli kar šest.

»Olimpija je zasluženo zmagala. Dve prekinitvi v prvem polčasu sta tekmo prevesili na njihovo stran. S tremi prejetimi goli težko zmagaš, toda vdali se še ne bomo. Energijsko v tem trenutku nismo na ravni, ki bi si jo želeli. Bližamo se koncu prvenstva, ko jenjajo moči, zaradi česar tudi prilagajamo taktiko. Število igralcev je veliko manjše kot v jesenskem delu. Do pokalnega finala je še precej časa. Lahko bodo še poškodbe, bolezni ... Videli smo, da nas je Olimpija zasenčila v dvobojih, ...« je strnil vtise domžalski trener Simon Rožman.

Mariborski mrk v Kidričevem

»Ujeli smo se v zanko. Aluminij nas je razbil z bliskovitimi nasprotnimi napadi,« je pošteno priznal trener Maribora Darko Milanič, ki je brez uspeha poskušal tudi z manjšimi spremembami v začetni enajsterici. Prvak v Kidričevem ni pokazal prave volje, vdal se je že po prvih 45 minutah, ko so mu razigrani in motivirani gostitelji zabili tri gole.

»Slab dan« vijoličnih je silno užalostil Krško, ki je po petkovi zmagi v Celju v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka za dva dni prehitelo Aluminij na lestvici in upalo, da bo v boju za 8. mesto tudi ohranilo minimalno, toda pomembno prednost. A še bolj razočarani so bili v celjskem taboru (odgovornost za poraz je sprejel trener Igor Jovičević z neustreznimi menjavami), ki je bržkone ostal brez možnosti za uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo. Pri vodstvu Celja z 1:0 je gostujoči vratar Marko Zalokar ubranil kazenski strel Daliborju Volašu. Za četrto Gorico zaostaja pet točk. Goričani so preživeli neugodno gostovanje Rudarja in povrhu ohranili tudi možnosti za drugo mesto. Tesno zmago je z igralcem manj priigral Tine Kavčič, gostujoči strelec John Mary pa je na lestvici strelcev ujel soigralca Dominika Glavino.

Triglav novi prvoligaš

Dve tekmi pred koncem 2. SNL si je kranjski Triglav že zagotovil naslov prvaka in napredovanje v 1. SNL. V 26. kolu bo drugouvrščeni Dob prost, v zadnjem pa se bo pomeril s Triglavom, ki ima ob treh točkah prednosti tudi boljši izkupiček v medsebojnih tekmah.