Zenica: balkanski šarm vs. pogumno keltsko srce

Mehmed Baždarević stavi na formo naveze iz Rome Pjanić-Džeko. Obilo težav za selektorja Irske Martina O'Neilla.

Objavljeno
13. november 2015 13.44
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Težko bi se v Evropi srečali bolj različni nogometni naciji, kot se bosta danes ob 20.45 v Zenici. Bosna in Hercegovina stavi na navdih in tehnično dovršenost, a pogosto na račun moštvenega duha; Irska pa želi pomanjkanje kreativnosti nadoknaditi s taktično disciplino in predvsem borbenim keltskim duhom.

Obe reprezentanci imata slabe spomine na dodatne kvalifikacije. Irci nikdar ne bodo pozabili kraje v Parizu, kjer so na povratni tekmi za SP 2010 izpadli zaradi zloglasne roke Thierryja Henryja, Bošnjakom pa je nastopa na SP 2010 in EP 2012 preprečila Portugalska. Irska je dvakrat nastopila na euru, nazadnje pred štirimi leti, kjer pa je vrsta Giovannija Trappatonija izgubila vse tri tekme in imela razliko v golih 1:9. Italijana je po petih letih zamenjal Martin O'Neill in si za pomočnika vzel nekdanjega kapetana Roya Keana, ta čas pa se sooča z obilico težav s sestavo ekipe. Kaznovana sta napadalec Jonathan Walters in branilec John O'Shea, poškodovana prvi in drugi vratar Shay Given in Rob Elliot, zaradi zvina gležnja bo manjkal tudi napadalec Shane Long iz Southamptona, strelec gola za veliko zmago proti Nemčiji prejšnji mesec.

»Brez dvoma, to bo za nas zelo težka tekma, a ni časa za tarnanje. Vložek je prevelik. Seveda je Bosna v prednosti, toda to me prav nič ne moti. Zaslužili smo si nastop v teh kvalifikacijah in proti svetovnim prvakom pokazali značaj,« je dejal nekdanji trener Celtica, ki ne glede na razplet namerava ostati na irski klopi. Podprl pa ga je tudi kapetan Robbie Keane. »V dveh letih smo postali prava ekipa,« je dejal 35-letni Keane, ki si kruh služi prek luže pri Los Angeles Galaxy.

Bosanski »zmaji« so debi na veliki sceni dočakali na zadnjem SP v Braziliji, kjer so na Maracani precej namučili tudi Argentino. Ko je BiH slabo odprla kvalifikacije za EP, je Safeta Sušića, otroka FK Sarajevo, zamenjal še en velikan bosanskega nogometa Mehmed Baždarević, ki je zrasel v rivalskem FK Željezničar. Hitro je zasukal stvari na bolje, toda škoda je bila storjena in BiH je zaostala za Walesom in Belgijo. Baždarević bo na prvi tekmi pogrešal le kaznovanega člana Evertona Muhameda Bešića, v vratih ima Asmirja Begovića iz Chelseaja, v polju glavno napadalno os tvori Romin dvojec Miralem Pjanić-Edin Džeko. Slednji je izpustil zadnji tekmi kvalifikacij zaradi poškodbe kolena, zdaj je spet pravi. »Naši ključni igralci so v formi, to me navdaja z optimizmom,« pravi Baždarević, čigar reprezentanca je dobila tri zaporedne tekme in želi na štadionu Bilino Polje podaljšati niz: »Zelo dobro smo proučili igro Ircev. Vemo, da igrajo s srcem, a ob podpori navijačev, ki stojijo z nami v dobrem in slabem, lahko storimo nekaj velikega.«

Pozor pred kartoni

Irci kljub velikemu srcu gotovo ne bodo šli z glavo skozi zid. Long ter Walters in O'Shea bodo v kadru za ponedeljkovo povratno tekmo v Dublinu, zato je glavni in edini cilj iztržiti aktiven izid, kar bi bil tudi minimalen poraz. V obeh taborih pa bodo morali najti ravnovesje med borbenostjo in previdnostjo, kar 11 igralcev se bo moralo paziti rumenih kartonov Felixa Brycha iz Nemčije, pri gostiteljih tudi Pjanić in kapetan Džeko. O'Neill je ob prihodu v Sarajevo za Dnevni Avaz priznal, da je nadarjenost prednost BiH, a lahko je tudi breme. »Talent je vpisan v DNK vseh nogometašev z Balkana, toda pogosto na račun discipline in moštvenega duha. BiH bi se lahko neposredno uvrstila na EP, vendar so jo morda zavirala notranja trenja ali kaj podobnega. No, zdi se, da je Baždarević dobro uglasil orkester,« je dejal O'Neill in namignil, da bi lahko bila past za tekmece prevelika mera samozavesti in prepričanje, da si zaslužijo mesto na EP. Kapetan Keane je šel še korak dlje: »Borili se bomo do zadnje kaplje znoja, tekmeci pa bodo spoznali pravi značaj te ekipe, ki je zrasla na ulici. Videli bodo močne fante, pripravljene na veliko bitko.«