Zidane avtoriteto gradi s spoštovanjem in znanjem

Trener madridskega Reala je spet zablestel s svojimi človeškimi vrlinami in sposobnostjo vodenja kolektiva.

Objavljeno
07. marec 2018 22.35
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Zinedine Zidane posluša očitke, da ni dober taktik, toda na obeh tekmah proti PSG je še enkrat več dokazal povsem nekaj drugega – uspešen je predvsem tisti trener, ki zna iz svojih nogometašev izvleči najboljše značilnosti. To doseže s spoštovanjem in pogovori, nikoli z ustrahovanjem in poniževanjem.

Ponosno je Zinedine Zidane prišel v garderobo po novi zmagi nad PSG. Spregovoril ni besede, ampak je čestital enemu nogometašu za drugim. Med njimi ni delal razlik. Prisrčno je objel vse zvezdnike, ki so blesteli na igrišču, kot tudi tiste igralce, ki dresa za tekmo sploh niso oblekli. Zanj so vsi enako pomembni in del živega organizma, ki mora složno dihati za vse največje podvige.

»Igralci so vedno najpomembnejši. Brez njih ne bi bilo nič. Jaz sem tukaj samo zato, da jim pomagam,« je v gosposkem slogu Zidane spregovoril tudi na novinarski konferenci. Odkar je trener na najvišji ravni, je večkrat poudaril naslednje: ni pomemben sistem ali taktika, ampak odnos do igralcev in zmožnost, da pri vsakemu najdeš najboljše sposobnosti. Zidane tako še naprej zaščitniško brani neučinkovitega napadalca Karima Benzemaja, saj ve, da je čustveni rojak neprecenljiv pri gradnji napada, ko s prefinjeno mehkobo sprejme še tako težko žogo in jo nato brezhibno poda naprej. Enak posluh ima do Lucasa Vazqueza, ki ni na umetniški ravni največjih imen, a zna zato unovčiti predanost, hitrost in ogromna pljuča za neumorni tek od prve do zadnje minute.

Težki trenutki, isto zaupanje

Zidane svojo avtoriteto gradi na spoštovanju in znanju, zato mu igralci vse vračajo na zelenici. Devet zaporednih zmag v izločilnih bojih lige prvakov nikakor ne more biti naključje. V svoji prvi sezoni (2015/16) je ugnal Romo, Wolfsburg, Manchester City in Atletico Madrid, v naslednji (2016/17) je premagal Napoli, Bayern, Atletico Madrid in Juventus ter v tej sezoni še PSG.

Igralci imajo Zidana toliko rajši, ker jim je zaupal tudi v najtežjih trenutkih, ko so na začetku te sezone povsem razočarali v domačih tekmovanjih. Nekateri porazi so bili povsem nesprejemljivi, toda francoski strateg jih ni kaznoval, ustrahoval ali linčal, ampak jih še bolj zavzeto branil pred kritikami in zaupal v njihovo vrednost. »Ta ekipa je skupaj osvojila že veliko, zato ni lahko zadržati osredotočenosti. Jasno je, da ne moremo zmagati vseh tekem, lahko pa ohranimo mirnost in zaupanje v lastne sposobnosti.«

V Parizu je bil statistično spet glavni junak Cristiano Ronaldo s 117. golom v ligi prvakov ter z dvanajstim zadetkom na osmi zaporedni tekmi med evropsko elito, toda njegov gol sta pripravila Marco Asensio in Lucas Vazquez, ki sta presenetljivo dobila prednost pred Luko Modrićem, Tonijem Kroosom, Iscom in Garethom Balom. »Vsi nogometaši so pomembni. Naša prednost je, da lahko uporabim vse igralce,« je pristavil tihi vodja na Realovi klopi.

Emeryjeve prazne parole

Še toliko bolj je Zidane zablestel na obeh tekmah s PSG, ker je imel nasproti svoj antipod. Trener Unai Emery je pri PSG očiten primer vodje, ki avtoriteto gradi samo s svojim uradnim položajem. Ko mora igralce prepričati z lastnimi idejami, mu ne verjame nihče. Ostane mu zgolj prepotentnost, prazne parole in kaznovanje igralcev, s čimer zakriva lastno nesposobnost. Nogometaši mu zato izkazujejo samo navidezno spoštovanje, ker jih k temu zavezuje hierarhija, toda v sebi si mislijo povsem nasprotno.

Na koncu ene in druge na svoje mesto postavi čas. Zidane je že zdaj trenerski velikan, Emery bo poleti spet iskal novega delodajalca.