Zlato žogo dobi ... Cristiano Ronaldo!

Najboljša nogometašica leta Nadine Angerer, trener Jupp Heynckes, nagrada za najlepši gol Zlatanu Ibrahimoviću.

Objavljeno
13. januar 2014 17.53
Posodobljeno
13. januar 2014 18.00
FBL-FIFA-BALLONDOR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zürich - Po štiriletni vladavini Barceloninega argentinskega virtuoza Lionela Messija je šla tokrat Zlata žoga, prestižna nagrada za najboljšega nogometaša preteklega leta, (pričakovano) v roke Realovemu Portugalcu Cristianu Ronaldu, ki je v finalnem izboru opravil tudi z Messijem in zvezdnikom zmagovalca lige prvakov v pretekli sezoni Bayerna Franckom Riberyjem.

»Zahvalil bi se rad klubskim in reprezentančnim soigralcem, brez katerih me danes ne bi bilo tu. Prav vsem, ki so kakor koli povezani z menoj, gredo zasluge - moja soproga, sin, prijatelji. Zelo sem vesel, zame je to izjemno čustven trenutek, saj je to priznanje zelo težko osvojiti,« je ob tem, ko je potočil tudi kako solzo, poudaril Ronaldo, ki se je Zlate žoge veselil drugič (po letu 2008).

Izbor je bil napet in izenačen, saj je Portugalec, ki je pred časom zavoljo incidenta prvega moža Fife Seppa Blatterja v Oxfordu celo grozil, da ga na podelitev ne bo, prejel 27,99 odstotka vseh glasov, Messiju so jih naklonili 24,72 %, Riberyju pa 23,36 %.

Zvezda večera: CR7

Realov portugalski napadalec Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, ki bo čez tri tedne dopolnil 29 let, je postal šele drugi prejemnik Zlate žoge v letu, v katerem ni osvojil nobene lovorike - niti klubske niti reprezentančne. To se je pred njim posrečilo zgolj Barceloninemu Brazilcu Ronaldinhu leta 2004. CR7 je v preteklem koledarskem letu v 59 dvobojih prispeval kar 69 golov (od tega 39 z levico in 14 z glavo) in dodal še 19 podaj, prislužil si je 14 rumenih in en rdeč karton. Na stavnicah je kotiral najvišje, tudi mediji so ga povzdignili v favorita in kakor pretekla štiri leta niso bile presenetljive Messijeve zmage, tudi tokrat ni Ronaldova.

Ibrahimovićev gol leta

Gala prireditev v Zürichu, ki sta jo vodila nekdanji nizozemski zvezdnik Ruud Gullit in plavolasa lepotička Fernanda Lima, ki je bila glavna zvezda že pri žrebu skupin za svetovno prvenstvo letos v Braziliji, se je sicer začela z razglasitvijo sanjske enajsterice leta po izboru svetovne zveze nogometnih sindikatov FIFpro, v njej pa so: vratar Manuel Neuer, branilci Philipp Lahm (oba Bayern), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (PSG), Dani Alves (Barcelona), zvezni igralci Andres Iniesta, Xavi (oba Barcelona), Franck Ribery (Bayern) in napadalci Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (PSG) in Lionel Messi (Barcelona).

Predsedniško nagrado Fifa je prvi mož Mednarodne nogometne organizacije Sepp Blatter izročil nekdanjemu vodji Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Jacquesu Roggeu, nato pa so se poklonili nedavno preminuli ikoni portugalskega in svetovnega nogometa Eusebiu.

Za najboljšega trenerja ali trenerko v ženskem nogometu so izbrali nemško selektorko Silvio Neid, za najboljšega trenerja v moški konkurenci pa Juppa Heynckesa, ki je v pretekli sezoni popeljal zasedbo Bayerna na evropski klubski vrh, v izboru pa je opravil tudi z Jürgenom Kloppom in sirom Alexom Fergusonom.

Pred vrhuncem večera so se na odru znašli še trije veliki nogometni glasniki gostiteljice letošnjega mundiala Brazilije: Pele, Amarildo in Cafu. Nagrado za ferplej si je prislužila Afganistanska nogometnas zveza, priznanje Ferenca Puskasa za najlepši gol leta pa zvezdnik francoskega PSG Zlatan Ibrahimović, ki je v prijateljskem dvoboju v švedskem reprezentančnem dresu štirikrat zatresel angleško mrežo, zadnjič, v 90. minuti, z golom, ki so ga nekateri razglasili celo za gol stoletja.

Peleju nagrada za življenjsko delo

Priznanje za posebne dosežke in življenjsko delo je ob stoječih ovacijah navzočih in v solzah sprejel legendarni Pele, ki je, po lastnih besedah, zdaj do konca napolnil vitrino s priznanji in lovorikami. »Mojim najbližjim sem obljubil, da ne bom jokal, a se resnično ne znam zadržati. Najprej sem dolžan zahvalo bogu za zdravje, s katerim me je obilno blagoslovil v življenju. Kot igralec sem zavidal tistim nogometašem, ki so prejeli Zlato žogo, saj je sam zavoljo takratnih pravil nisem mogel dobiti. Zdaj je lovorika moja, hvala vsem,« je poudaril ganjeni Pele.

V močni konkurenci Američanke Abby Wambach in Brazilke Marte je najboljša nogometašica preteklega leta postala Nemka Nadine Angerer, vratarka izbrane vrste, ki jo je lani popeljala do naslova evropskih prvakinj.