Kampl: Žogo moramo vzeti v svoje noge

Plejmejker Bayerja Kevin Kampl pozval slovenske nogometne navijače h glasni podpori.

Objavljeno
16. november 2015 22.06
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Maribor – Današnji večer naj bi ponudil drugačno Slovenijo, kot smo jo gledali ob sobotnem porazu na ukrajinskem zahodu. Slovenci naj bi si upali več kot v Lvovu, če ne drugega, bodo morali zabiti najmanj dva gola za morebiten podaljšek, za skupno zmago nemara še kakšnega več. To je napovedal tudi Kevin Kampl, ki pričakuje uspešen večer v Ljudskem vrtu.

Kampl je v 95 minutah tekme v Lvovu natančno oddal 35 od 45 žog (78 %), storil en prekršek in enega iztržil, zares zaživel pa je v zadnji tretjini tekme, ko so se Ukrajinci morda zavestno potegnili na svojo polovico igrišča in »branili« zanje ugoden rezultat 2:0. Vezist Bayerja je poskušal izpostaviti razlog, zakaj so bili Ukrajinci na igrišču uspešnejši.

»Tako po tleh kot po zraku so igrali dobro. Dobro so odigravali dolge podaje na napadalca in na zvezne igralce, ki so se vključevali v akcije iz ozadja, spredaj pa so nato uspešno zadržali žogo. Tudi z obeh bokov so se nenehno vključevali v napad. Škoda, vedeli smo, da Jarmolenko vseskozi prihaja na drugo vratnico, a smo vseeno prejeli gol prav na tak način. Kljub temu smo bili tudi po zaostanku 0:1 še vedno aktivni in si priigrali dve sijajni priložnosti. Če bi ga zabili, bi bilo danes drugače, tako pa nas čaka posebna tekma,« je ocenil Kevin Kampl, ki si je v Lvovu pripisal 20. nastop za Slovenijo. Po njegovem Slovenci niso želeli igrati povsem odprto, saj bi tako Ukrajincem omogočili še več nasprotnih napadov. Najprej so želeli ohraniti mrežo nedotaknjeno, toda prvi gol je padel na način, na kakršnega je. Kot je dodal Kampl, bi bilo možno prej prekiniti tudi akcijo gostiteljev za drugi gol, toda izteklo se je drugače.

Glede zanj »idealnega« igralnega položaja je bilo v minulih mesecih prelitega ogromno črnila; Katanec ga je želel postaviti bližje tekmečevim vratom, Kamplova želja je igra v zvezni vrsti z veliko svobode in teka z žogo v nogah. Kako bo nocoj, je težko predvideti, ključna bo tako ali tako Kamplova »dnevna forma« kot tudi pripravljenost drugih, ki jih bo poslal na igrišče selektor.

»Dejstvo je, da moramo hitreje oddajati žogo. V zvezni vrsti moramo odvzeti več žog, iti konkretno naprej in poskušati čim večkrat poiskati kakšno rešitev v smeri gostujočih vrat. V zadnji tretjini tekme v Lvovu smo že poskušali igrati tako in ni bilo povsem napačno. Ko smo si upali več, ko smo spustili žogo, so imeli tudi Ukrajinci težave z nami,« je ocenil Kampl in zanikal namig, da so Ukrajinci težko premagljiv tekmec. »V Mariboru jih lahko gotovo premagamo. Iskali bomo gol, poskušali opraviti kaj več s še bolj čvrstim slogom kot nazadnje, ob tem pa bomo pazili na morebitne nasprotne napade, saj ne smemo prejeti gola. Če bomo prvi zabili gol, bi nam lahko igra še bolj stekla,« si je zaželel 25-letni nogometaš.

Kampl je razkril, da so si fantje že takoj po prihodu v slačilnico rekli, da še ni vsega konec in da je možno z iskanjem novih poti do vrat Andreja Pjatova opraviti več kot na prvi tekmi na areni Lvov. Slovenci so si v kratkem času od sobotnega dvoboja vnovič zavrteli vseh 90 minut večera in analizirali opaženo.

»Že pred tekmo smo vedeli, da se Ukrajinci hitro vračajo na obrambne položaje po izgubljeni žogi v napadu, v soboto so pri tem sijajno sodelovali tudi bočna igralca in štoperja. Težko je prebiti tako zgoščeno postavitev. No, kadar smo to poskušali s podajami po tleh, smo trikrat ali štirikrat prišli čez njihovo zadnjo linijo. V Mariboru pa bo treba te akcije nizati bolj pogosto, sicer nam bo zelo težko,« je pojasnil Kampl.

Po njegovem mnenju bi bila lahko odločilna simbioza med reprezentanti in navijači. »Verjamem, da nas bodo navijači nosili kot vselej v Mariboru. Dobro smo se osvežili. Žogo moramo vzeti v svoje noge in lahko zabijemo najmanj dva gola,« je sklenil pogovor Kampl.