Žreb evropskega prvenstva naklonjen gostiteljem

UEFA je izpeljala žreb skupin za EP 2016 v Franciji. Gostitelji bodo igrali z Romuni, Albanci in Švicarji.

Objavljeno
12. december 2015 17.07
Posodobljeno
12. december 2015 17.54
SOCCER-EURO/DRAW
M. Ž.
M. Ž.

Pariz - Predstavniki evropske nogometne zveze so na svečanem dogodku v Parizu izžrebali skupine evropskega prvenstva v Franciji, na katerem se bo za evropski naslov borilo 24 reprezentanc.

Gostitelji Francozi bodo igrali v skupini A, kamor so bile izžrebane še Romunija, Albanija in Švica. »Bil sem kar malce živčen. Ampak če bomo na naši pravi ravni, potem lahko napredujemo v osmino finala,« je žreb komentiral nekdanji francoski reprezentant Marcel Desailly.

Branilci naslova Španci so bili uvrščeni v skupino D, v kateri bodo igrali proti Čehom, Turkom in Hrvatom. Španski selektor Vicente del Bosque je o žrebu povedal:

»Žreb nam je namenil dve ekipi, ki sta igrali v kvalifikacijah z Nizozemsko in jo izločili - Turčijo in Češko. Potem pa so tu še Hrvati, ki bodo po mojem mnenju ena najmočnejših ekip na Euru. Imajo izjemne nogometaše. Težko bo. Ampak tja bomo šli z željo, da tretjič zaporedoma osvojimo naslov. To ni uspelo še nikomur.«

Conte: Favoriti skupine so Belgijci

Ena izmed najtežjih skupin je skupina E, kjer bodo igrale Belgija, Italija, Irska in Švedska. Selektor italijanske reprezentance Antonio Conte je za favorite skupine označil Belgijce: »Belgija ima izjemno ekipo in je med favoriti za izločilne boje. Ima mlado moštvo in veliko izjemnih nogometašev. Potem pa smo mi, Švedi in Irci na približno isti ravni. Belgija je torej favorit, Zlatana vsi poznamo, Irci pa igrajo z res veliko čustvi. Biti moramo pazljivi.«

Löw: Dokazali bomo, da smo favoriti

Ukrajinska reprezentanca, ki je v dodatnih kvalifikacijah izločila Slovenijo, bo v skupini C igrala proti Nemčiji, Poljski in Severni Irski.

»Poljska premore veliko kakovosti, toda Severna Irska in Ukrajina s svojo igro na protinapade znata povzročati precej težav. Smo pa favoriti skupine in to hočemo tudi dokazati,« je povedal nemški selektor Joachim Löw.

Tekmovanje v desetih mestih

Tekmovanje bo potekalo med 10. junijem in 10. julijem prihodnje leto, prizorišča so Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, St. Denis, St. Etienne in Toulouse. Polfinalna dvoboja bosta v Lyonu in Marseillu, finale pa v St. Denisu.

V osmino finala se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine in še štiri najboljše tretjeuvrščene reprezentance.

UEFA dvignila nagradni sklad

Uefa je za evropsko prvenstvo v Franciji dvignila nagradni sklad in bo udeleženkam turnirja razdelila 301 milijon evrov, pri čemer lahko novi evropski prvaki lahko v blagajno matične nogometne zveze prinesejo do 27 milijonov evrov.

Vsaka od 24 ekip udeleženk bo le za nastop na prvenstvu prejela po osem milijonov evrov, zmaga v predtekmovanju je vredna milijon evrov, neodločen izid pa 500.000 evrov. Ekipe, ki se bodo uvrstile v osmino finala bodo prejele novih 1,5 milijona, četrtfinalisti 2,5 milijona in polfinalista po štiri milijone. Poraženec finala bo nato dobil še dodatnih pet milijonov.

Žreb EP 2016

Skupina A: Francija, Romunija, Albanija, Švica

Skupina B: Anglija, Rusija, Wales, Slovaška

Skupina C: Nemčija, Ukrajina, Poljska, Severna Irska

Skupina D: Španija, Hrvaška, Turčija, Češka

Skupina E: Belgija, Italija, Irska, Švedska

Skupina F: Portugalska, Islandija, Avstrija, Madžarska