Zwanziger: Mundiala leta 2022 v Katarju ne bo

Član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze Theo Zwanziger je prepričan, da bodo Katarju odvzeli organizacijo SP 2022.

Objavljeno
22. september 2014 13.17
*reu*germany_sport_soccer_hoyzer_0203_03
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Frankfurt - Nekdanji predsednik nemške nogometne zveze in član izvršnega odbora Mednarodne nogometne zveze Theo Zwanziger je v pogovoru za Sport Bild Plus napovedal, da Katar po njegovem mnenju ne bo gostil svetovnega prvenstva leta 2022. Razlog je prevelika vročina in z njo povezano zdravstveno tveganje nogometašev in gledalcev.

»Osebno sem prepričan, da na koncu prvenstva v Katarju ne bo. Zdravniki pravijo, to imamo črno na belem, da ne morejo prevzeti odgovornosti, če bi se prvenstvo tam igralo poleti,« je za nemški časnik dejal Zwanziger, ki meni, da so klimatske razmere v tej puščavski državi preprosto neprimerne za izvedbo mundiala.

Nevzdržna vročina ne bo nevarna le za nogometaše, temveč tudi za navijače, ki bodo žgočemu soncu izpostavljeni vse dni tekmovanja. »Prvi resen zdravstveni problem, kjer bi bilo ogroženo življenje, bi pripeljal do preiskave na državnem tožilstvu. Nihče v IO Fife si ne želi biti odgovorne v takem primeru,« je ob tem dejal Zwanziger, ki je v izredni vročini našel le enega izmed razlogov, ki organizacijo prvenstva postavljajo pod vprašaj.

Nogometna javnost je namreč kot sporno izpostavila tudi kršitev človekovih pravic v tej državi, pa tudi sum korupcije, s katerim naj bi Katar do prvenstva sploh prišel. V podobni preiskavi so se znašli tudi Rusi, ki bodo SP organizirali leta 2018, o usodi obeh pa bo etična komisija Fife odločala spomladi prihodnje leto.