Nogometno nasilje tudi v Argentini

Po zadnjih incidentih v Italiji in Nemčiji je tudi argentinska vlada zaradi divjanja huliganov ekipi River Plate prepovedala igranje petih tekem na domačem stadionu Monumental.

Objavljeno
16. februar 2007 17.31
Pretepena mariborska viola na revijalni tekmi med NK Olimpijo in Mariborom
Buenos Aires - Ne glede na trud številnih nogometnih delavcev po svetu je nasilje na nogometnih tekmah še vedno skorajda vsakdanjik v medijskem poročanju. Po zadnjih incidentih v Italiji in Nemčiji so se z novimi izgredi soočili tudi v Argentini. Tamkajšnja vlada je danes zaradi divjanja huliganov ekipi River Plate prepovedala igranje petih tekem na domačem stadionu Monumental.

Argentinski minister za notranje zadeve Anibal Fernandez je že pred pričakovano kaznijo s strani argentinske nogometne zveze (AFA) za televizijske in radijske postaje izjavil, da je vlada na lastno pest prepovedala igranje tekem na stadionu Monumental.

Fernandez se je pritožil predvsem nad predsednikom AFA Juliom Grondono, ki naj bi storil premalo za zmanjšanje nasilja na tribunah. To je v zadnjih letih postalo zelo pogosto v tej južnoameriški državi. "Nasilnih navijačev ne smemo spustiti na stadione. Tisti, ki so odgovorni za incidente, pa ne smejo nikoli več videti stadiona od znotraj," je odločen Fernandez. River Plate bo naslednjo domačo tekmo odigral 25. februarja proti Racing Clubu, za zdaj pa še ni znano, kje bo odigrana.

Notranji minister, odgovoren za varnost v Argentini, je pojasnil, da se je za neposredno kazen v argentinskem športu številka 1 odločil po tem, ko je v četrtek izbruhnil nov pretep med pripadniki nižjeligaških moštev Talleres in Los Andes. V predmestju Buenos Airesa je bilo poškodovanih več deset ljudi.

Nogometno nasilje, ki v Argentini narašča, je sicer postalo ena glavnih skrbi vlade predsednika Nestorja Kirchnerja, vodilnih ljudi argentinskega nogometa in samih navijačev. Slednji se pritožujejo nad pomanjkanjem varnostnih ukrepov na stadionih, kar je velika težava v državi, kjer so ljudje nori na nogomet.