Noka povabil tudi Vugija in Lubeja

Novi selektor slovenske rokometne reprezentance Zvonimir Serdarušić je na seznam kandidatov za nastop na evropskem prvenstvu januarja prihodnje leto uvrstil tudi povratnika Renata Vugrinca in Zorana Lubeja.

Objavljeno
02. oktober 2009 15.19
P. Z.
P. Z.
Ljubljana - Renato Vugrinec, ki se je iz Španije vrnil v Celje Pivovarno Laško, in Zoran Lubej, ki se je iz Španije preselil v Zagreb, nista bila člana slovenske reprezentance, ki jo je vodil Miro Požun. Zvonimir Serdarušić in novi direktor moške reprezentance Roman Pungartnik pa sta "odpisana" prepričala, da spet oblečeta državni dres.

Na seznamu priznanega hrvaškega trenerja je 22 igralcev, štirje pa so na rezervni klopi. Prva reprezentančna akcija bo konec oktobra, ko se bo Slovenija v Linzu pomerila z Avstrijo, Ukrajino in Švico. Evropsko prvenstvo bo pri severnih sosedih potekalo med 19. in 31. januarjem 2010. Slovenija bo nastopila v skupini C (Innsbruck), skupaj z Nemčijo, Švedsko in Poljsko.

»Moja želja je bila, da v reprezentanci igrajo najboljši slovenski rokometaši, Vugrinec pa je zagotovo eden od njih. Skupaj z direktorjem reprezentance Romanom Pungartnikom sva opravila pogovor z Renatom, ki je izrazil željo po vrnitvi v slovensko izbrano vrsto,« je v zvezi z izkušenim ostrostrelcem celjske ekipe, ki se je po dolgih letih igranja v Nemčiji in Španiji letos vrnil v domovino, dejal Serdarušić in dodal: »Na širšem seznamu je 26 rokometašev, a moram poudariti, da ta ni dokončen. Še vedno sem v iskanju prave kombinacije igralcev. Bolj kot 'zveneča' imena me zanima, kako vse kandidate za majico z državnim grbom na prsih združiti v celoto, zato je tudi o sistemu igre prezgodaj govoriti. Do evropskega prvenstva moramo zaradi tega odigrati čim več tekem, da se čim bolje spoznamo in poiščemo ustrezne rešitve

Slovenci so presenetljivo izpustili zadnje svetovno prvenstvo na Hrvaškem. Tedaj je bila v dodatnih kvalifikacijah boljša Slovaška. Nastop na EP so si zagotovili junija, ko so dvakrat premagali Belorusijo in osvojili drugo mesto v skupini, za Nemčijo in pred Belorusijo in Izraelom.

»Noka« Serdarušić, ki je s Kielom osvojil vse, kar se je dalo, pa je odpisal oba celjska vratarja Bena Lapajneta in Aljošo Rezarja, ki sta v Celju rezervi Richardu Štochlu. Veteran Dejan Perić, ki ima dvojno državljanstvo, se je odločil, da bo raje kot za Slovenijo branil za Srbijo. Pungartnik je glede tega dejal: »Perić je pustil globoke sledi na slovenskem rokometnem prizorišču, poleg tega pa ima tudi slovensko državljanstvo. Enostavno smo izkoristili priložnost in opravili pogovor z njim, kljub njegovemu negativnemu, a argumentiranemu odgovoru, smo se razšli na prijateljski način

Vratarji: Gorazd Škof (Zagreb), Primož Prošt (Silkeborg) in Dušan Podpečan (Cimos Koper)

Leva krila: Luka Žvižej (Pick Szeged), Jure Dobelšek (Cimos Koper) in David Razgor (Celje Pivovarna Laško)

Desna krila: Vid Kavtičnik (Montpellier), Matjaž Brumen (Cimos Koper) in Dragan Gajič (Zagreb)

Krožni napadalci: Zoran Lubej (Zagreb), Matjaž Mlakar in Miha Žvižej (oba Gorenje)

Levi zunanji: Aleš Pajovič, Miladin Kozlina (oba Celje Pivovarna Laško), Nenad Bilbija (Valladolid) in Klemen Cehte (Gorenje)

Srednji zunanji: Uroš Zorman (Celje Pivovarna Laško), David Špiler (Cimos Koper), Sebastian Skube (Trimo Trebnje)

Desni zunanji: Renato Vugrinec (Celje Pivovarna Laško), Boštjan Kavaš in Jure Natek (oba Gorenje)

Rezerve: Matevž Skok, Marko Bezjak, Rok Šimič, Goran Kozomara (Skjern)