Nordijci na start

Jutri se v japonskem Saporu pričenja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo trajalo do 4. marca. Se bodo slovenski nordijci izkazali bolje kot naši alpski smučarji?

Objavljeno
21. februar 2007 12.00
Tekmovalci pred odhodom na nordijsko SP v Sapporo
Ljubljana/Saporo – Jutri se v japonskem Saporu pričenja svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo trajalo do 4. marca. Slovenijo bodo v deželi vzhajajočega sonca zastopali smučarji skakalci, smučarji tekači in kombinatorca.

V skakalnem taboru upajo na presenečenje …

V taboru smučarjev skakalcev so bili pred odhodom na svetovno prvenstvo optimistično razpoloženi. Slovenske barve bodo v Saporu zastopali Rok Benkovič, Jernej Damjan, Primož Pikl, Rok Urbanc in Peter Žonta. Cilji odprave pa so kljub burni sezoni, ko je za ekipo kup ponesrečenih nastopov in odstop glavnega trenerja, ostali enaki kot ob začetku, ob tem pa je direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga razkril, da bo sam zadovoljen že s tem, če bo imela Slovenija na vsaki tekmi kakšnega skakalca med deseterico.

…tekači pa na najboljše predstave

Slovenska tekaška reprezentanca se je že minuli teden odpravila na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, da bi se kar najbolje navadila na časovno razliko. Pod vodstvom trenerja Ivana Hudača so v deželo vzhajajočega sonca odpotovali Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar in Nejc Brodar. Reprezentanca je pred odhodom opravila še zahtevne priprave, ekipa pa upa, da bo na Japonskem prikazala najboljše predstave doslej.

Na SP kombinatorca Oranič in Plevnik

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Saporu bosta Slovenijo v nordijski kombinaciji zastopala dva tekmovalca. Trener Luka Koprivšek se je odločil, da na Japonsko odpelje mlada Mitjo Oraniča in Dejana Plevnika, doma pa ostaja Damjan Vtič, tekmovalec z največ izkušnjami z velikih tekmovanj in tudi edini, ki je letos osvojil točke za svetovni pokal; Oranič in Plevnik zato niti nista imela velikih možnosti.

Po poteh Benkoviča kot pred dvema letoma?

Na prejšnjem SP v nordijskih disciplinah, ki je potekalo v Oberstdorfu (2005), so si največ kolajn prislužili Norvežani, in sicer sedem zlatih, pet srebrnih in sedem bronastih. Na drugem mestu je po številu medalj pristala Nemčija, tretja pa je bila Rusija. Slovenija je v Oberstdorfu po številu medalj zasedla deveto mesto po zaslugi Roka Benkoviča, ki je tako pred dvema letoma postal svetovni prvak, in ekipnega brona skakalcev v zasedbi Peterka, Bogataj, Benkovič, Damjan.

V Saporu dopinški testi


Na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v japonskem Saporu bo Mednarodna smučarska zveza (FIS) opravila več kot 550 dopinških testov. Približno 450 tekmovalcem bodo krvne vzorce vzeli že pred začetkom tekmovanja, 108 vzorcev pa bodo testirali po posameznih disciplinah. Na dopinški test bodo morali po štirje najboljši v vsaki disciplini ter po dva naključno izbrana tekmovalca.

"To je eden največjih protidopinških testiranj izven olimpijskih iger. Športniki v nordijskih disciplinah so bili že velikokrat pozitivni na dopinških testih, zato se moramo še bolj boriti proti prepovedanim poživilom," je pred začetkom svetovnega prvenstva dejala predstavnica FIS Sarah Lewis.

Na SP leta 2001 v Lahtiju na Finskem je bilo pozitivnih šest domačih predstavnikov, test še ene finske športnice Kaise Varis pa je leta 2003 pokazal prisotnost EPO. Tudi na olimpijskih igrah so bili nordijski smučarji pozitivni na dopinških testih. V Salt Lake Cityju 2002 so bili zaradi jemanja nedovoljenih poživil diskvalificirani Nemec Johann Muehlegg ter Rusinji Larisa Lazutina in Olga Danilova.

FIS je v tej sezoni za testiranje športnikov porabila že več kot milijon ameriških dolarjev.