Norveško slavje na 15-kilometrski preizkušnji

Na 15-kilometrski biatlonski preizkušnji za ženske na Svetovnem prvenstvu v italijanski Anterselvi je zmagala Norvežanka Linda Grubben s časom 46:24,3. Najboljša Slovenka je bila Teja Gregorin, ki je pristala na 13. mestu.

Objavljeno
07. februar 2007 19.02
Grubbnova je osvojila 15-kilometrsko preizkušnjo
Anterselva - Na 15-kilometrski biatlonski preizkušnji za ženske na Svetovnem prvenstvu v italijanski Anterselvi je zmagala Norvežanka Linda Grubben s časom 46:24,3 in brez zgrešenega strela pred Francozinjo Florence Baverel-Robert, ki je zaostala za 1:06.5 minute, bron pa je osvojila Nemka Martina Glagow z zaostankom 1:35.6 minute za Grubbnovo.

Od slovenskih tekmovalk se je najbolje odrezala Teja Gregorin, ki je pristala na 13. mestu (3:40,6; 3), Tadeja Brankovič (4:12,1; 4) je tekmo končala na 23. mestu, Andreja Mali (5:02,9; 2) je bila 35., Dijana Grudiček (5:33,2; 3) pa 39.Slovenija je spet dosegla lep ekipni uspeh, a so bili cilji še odtenek višji.

Teja Gregorin je bila s startno številko 1 dolgo časa na dobri poti, da kot prva slovenska v zgodovini osvoji biatlonsko kolajno na SP. Šestindvajsetletna Ihanka je štiri petine najdaljše ženske biatlonske preizkušnje "odgarala" 100-odstotno, na zadnjem streljanju pa zgrešila tri strele in se oddaljila od najboljših. Z ničlo na četrtem streljanju bi bila Gregorinova tokrat prepričljivo na drugem mestu.

"Že preden sem sprožila prvi strel, sem vedela, da bo šlo mimo, noge so se začele tresti. Po tem strelu sem nato izgubila ritem, začela razmišljati in vse je bilo le še slabše," razlogov za zapravljeno priložnost najboljša Slovenka ni iskala drugod kot pri sebi in priznala, da je podlegla pritisku, ob tem pa kar prezrla, da je vnovič dosegla zelo dobro uvrstitev. Gregorinova je dodala, da je pred tekmo napravila vizualizacijo tekme, da je bilo lepo nastopati s število 1, saj si je to vedno želela, žal pa na koncu zapravila še odlično uvrstitev, a menila, da bi se ji v svetovnem pokalu lahko zgodilo isto. Jasno je, da je vrhunske uvrstitve v karieri začela dosegati šele letos in za vse breme bo morala nastopiti na še nekaj tekmah. To je nekako potrdil tudi slovenski trener Tomaš Kos. "SP je posebna tekma, najtežja v sezoni in lahko se zgodi tudi to. Treh strelov ji res ne bi bilo treba zgrešiti, a je bilo jasno, da bo težko nadaljevala, ko je zgrešila prvi strel, ki je šel le malo čez rob."

Še hitrejša je bila v teku Tadeja Brankovič, ki pa s štirimi zgrešenimi streli ni mogla razmišljati o odličju, v resnici pa je bila na progi celo hitrejša od zmagovalke Grubbnove. "V teku sem imela spet dober občutek, čeprav sem že utrujena. Med zgrešenimi streli gre ena napaka res povsem na moj račun, ko sem prehitro sprožila, za ostale pa lahko rečem, da sem bila kar nekako zategnjena, prenapeta in posledično grešila."

Kamera je Gregorinovo in Brankovičevo spremljala skozi vso progo, saj sta imeli ugodni startni številki 1 in 3. Na ekrane pa se je prebila tudi Andreja Mali, ki je bila po polovici tekme brez zgrešenega strela v boju za deseterico, v nadaljevanju pa je na vsakem streljanju zgrešila po enkrat in zapravila tudi želeno trideseterico. "Škoda, da sem zgrešila tisti strel leže. Kriva sem sama. Predolgo sem čakala in nato zgrešila. V teku je šlo konstantno, na koncu mi je ostalo celo nekaj moči, da sem se res lahko borila do ciljne črte, a mi je šlo slabše kot na prejšnji tekmi. Nekako si pred sabo želim kakšno res dobro tekmovalko, ki me povleče za sabo. V celoti gledano pa je bilo kar v redu, škoda le, ker nisem pristala med najboljšimi 30."

Podobno se je odvijal tudi nastop Grudičkove, ki jo je televizija pokazala svetu prav tako pri tretjem streljanju, saj je bila do takrat brez napake, pred kamero pa je takoj zgrešila dva strela, na zadnjem streljanju še enega in izgubila točke. "Res je škoda za tista strela leže. Imela sem dober občutek," je dejala Grudičkova, na novinarsko vprašanje pa priznala, da na SP zaradi bolezni ni v najboljši pripravljenosti. "Po Pokljuki se me je lotila bolezen in na SP je težko, če nisi optimalno pripravljen," je dejala tekmovalka, ki se nerada opravičuje, zato tudi ni razlagala slabše priprave na sezono, ki je bila prav tako posledica bolezni.

Zmagovalko je spet odločilo strelišče. Najhitrejše biatlonke v sezoni na čelu s Švedinjo Anno Carino Olofsson in Nemko Andreo Henkel ter še nekatere so spet dokazale, da so zelo hitre v smučini, po vrsti pa so zaradi na strelišču ostale brez odličij. "Posebej pozorna sem bila pri streljanju. Vem, da nisem najhitrejša v teku, zato je bilo jasno, da moram biti na strelišču čim boljša. Minuta, ki jo pribijejo po zgrešenem strelu je namreč zelo veliko časa, ki ga ne morem nadomestiti v teku," je pot na najvišjo stopničko razložila Grubbnova.

Podobna taktika se je izšla tudi Francozinji Florence Beverel Robert, od katere sta bili v teku prepričljivo hitrejši tudi Gregorinova in Brankovičeva. "Na medaljo pred tekmo nisem niti pomislila, čeprav je vzdušje v ekipi po moških uspehih izjemno. Želela sem si le čim boljši nastop. Tudi moj tek ni idealen, streljanje pa se je lepo izšlo in zadostovalo je za srebro," je povedala drugouvrščena Francozinja.

V četrtek ob 14.15 bo v Anterselvi tekma mešanih štafet. Slovenske barve bodo branili Tadeja Brankovič, Teja Gregorin, Janez Marič in Klemen Bauer.