Norvežani zmagali v biatlonski štafeti

Norvežani so zmagali v biatlonski štafeti za svetovni pokal v Hochfilznu v Avstriji. . Slovenci Danilo Kodela, Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar so bili 15. med 19 prijavljenimi ekipami.

Objavljeno
17. december 2006 18.09
Hochfilzen - Norvežani so zmagali v biatlonski štafeti za svetovni pokal v Hochfilznu v Avstriji (1:20:45,5, 0+11). Na 4 x 7,5 km so bili drugi Rusi, ki so zaostali 5,6 sekunde (0+6), tretji pa Nemci (+32,5, 0+6). Slovenci Danilo Kodela, Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar so bili 15. (+6:02,3, 5+15) med 19 prijavljenimi ekipami.

Kodela, prvi slovenski predstavnik, je s štirimi zgrešenimi streli in kazenskim krogom predal kot 13. Za vodilnimi Rusi, Ivan Čerezov je bil nezgrešljiv, je bil minuto in 19,2 sekunde, drugi so bili Norvežani, ki so zaradi treh zgrešenih strelov zaostajali za 9,9 sekunde, tretji pa Avstrijci (+10,2). Marič je v drugi predaji začel brez zgrešenega strela ter je pridobil dve mesti (11.) in do drugega strelskega postanka še enega. Vse pa je pokvaril zaradi zgrešenih strelov (3) in dodatnega kazenskega kroga, po katerem je padel na 15. mesto z več kot dvema minutama zaostanka; za Slovenijo so bile le še tri ekipe, do predaje pa je Marič z dobrim tekom pridobil dve mesti (13.). Po drugem streljanju drugih predaj je vodstvo prevzela Norveška s Frodejem Andersenom, Rusi z Maksimom Čudovim so zaostajali 2,8 sekunde, blizu pa so bili tudi Nemci (+8,6), Avstrijci (15,2) in Čehi (17,1).

Rus Dimitrij Jaročenko je po boljšem streljanju v prvem delu tretje predaje za 17 sekund prehitel Norvežana Larsa Bergerja, ki je padel v zasledovalno skupino z Avstrijci in Čehi, Nemci pa so izgubili dodatnih 20 sekund. Po drugem streljanju se je vrstni red na vrhu znova obrnil v prid Norvežanom, ki so bili 0,9 sekunde pred Rusi, 16 sekund pa so zaostajali Čehi. Te so do konca predaje ujeli ter prehiteli Nemci, ostale ekipe pa so bile že več kot minuto za četrtouvrščenimi Čehi. Bauer, ki je moral prav tako v kazenski krog, je Brvarju predal 13. Rusa Nikolaja Kruglova in Norvežana Halvarda Hanevolda je po prvem streljanju zadnjih predaj ločilo le 0,8 sekunde, Nemec Michael Greis pa je bil na tretjem mestu 13 sekund pred Čehom Zdenekom Vitkom. Po zadnjem streljanju je bil Hanevold 2,6 sekunde pred Kruglovim, Greis pa 20 sekund za vodilnima. Čehi so z 20 sekundami zaostanka že izgubili boj za tretje mesto. Pol kilometra pred ciljem je Hanevold povedel za 4,2 sekunde ter do cilja pridobil še dobro sekundo. Slab slovenski strelski dan je dopolnil Bauer, ki je moral po osmem streljanju kar dvakrat v kazenski krog in je padel na končno 15. mesto.

"Žal smo imeli veliko priložnost, saj nam je do sedmega ali osmega mesta le malo manjkalo. Vse smo zapravili na strelišču, saj s toliko zgrešenimi streli ne morejo narediti nič niti najboljši štirje na svetu. Naša štafeta je nova in se še vedno uči. Že Kodela je moral v kazenski krog. Marič je nekoliko prehlajen in se je odločil pomagati ekipi, ki pa je imela tukaj tako ali tako le štiri tekmovalce. Če ne bi nastopil, tudi naše štafete ne bi bilo na startu. Z Bauerjem sem zadovoljen, Brvar, ki je najbolj stabilen na strelišču med našimi, pa je moral dvakrat v kazenski krog. Uvrstitev je slaba, vendar sem prepričan, da bodo fantje kmalu pridobili potrebno kilometrino za boljše uvrstitve," je dejal slovenski trener Uroš Velepec. Slovence zdaj čakajo štirje dnevi odmora, nato trening na Pokljuki z božičnim premorom. Po novem letu bosta v Oberhofu zagotovo nastopila Bauer in Marič, za druga dva pa se bo vodstvo ekipe odločilo na podlagi pripravljenosti s treningov.