Norvežanke slavile na Švedskem

Norveška ženska rokometna reprezentanca je na sedmem evropskem prvenstvu na Švedskem osvojila zlato kolajno, potem ko je v današnji finalni tekmi v Stockholmu premagala Rusijo.

Objavljeno
17. december 2006 19.02
zoga rokometna
Stockholm - Norveška ženska rokometna reprezentanca je na sedmem evropskem prvenstvu na Švedskem osvojila zlato kolajno, potem ko je v današnji finalni tekmi v Stockholmu premagala Rusijo s 27:24 (16:12). V tekmi za tretje mesto je Francija ugnala Nemčijo z 29:25 (14:11).

Norveške rokometašice so tretjič osvojile naslov evropskih prvakinj. Po zmagoslavju na Nizozemskem leta 1998 in Madžarskem leta 2004 so se na prvo mesto zavihtele še na letošnjem zaključnem turnirju na Švedskem in izenačile dosežek danskih igralk, ki so slavile v Nemčiji leta 1994 ter dvakrat na domačih tleh v letih 1996 in 2002.

Skandinavke so že v uvodu tekme ostali brez dirigentke igre in prve dame svetovnega rokometa Gro Hammerseng, ki se je poškodovala. Kljub temu so izbranke Marit Breivik na mojstrski način nadoknadile velik kadrovski primanjkljaj in v prvem polčasu z bliskovitimi nasprotnimi napadi tekmicam na nasprotni strani povzročale močne glavobole. V drugem polčasu so svetovne prvakinje zaustavile norveški nasprotni napad in vztrajno lovile tekmice. V 55. minuti so znižale na 24:25, a nato zapravile kar tri napade za izenačenje, zadnji žebelj v krsto pa jim je z dvema zaporednima goloma zabila norveška krilna igralka Ragnhild Aamodt.