Norvežanom štafeta v Ruhpoldingu

Norveška biatlonska štafeta je v nemškem Ruhpoldingu dobila preizkušnjo svetovnega pokala. Slovenci so tudi tokrat zaostali za pričakovanji.

Objavljeno
11. januar 2007 17.00
Ruhpolding - Norveška biatlonska štafeta v postavi Emil Hegle Svendson, Halvard Hanevold, Frode Andresen in Ole Einar Bjoerndalen je v nemškem Ruhpoldingu dobila preizkušnjo svetovnega pokala na 4 x 7,5 km kljub temu, da je morala teči dva kazenska kroga in sedemkrat popravljati. Norvežani so na koncu za 4,6 sekunde prehiteli Rusijo (0+9), tretja pa je bila Nemčija (+37,7; 0+10). Slovenci Peter Dokl, Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar so bili 15. (+5:18,8; 2+13).

Norvežani so povsem zasluženo dobili generalko pred svetovnim prvenstvom, z odličnim tekom pa se je kot zadnji znova izkazal odlični Ole Einar Bjoerndalen: pred njim je moral Frode Andresen dvakrat v kazenski krog in prednost pred Rusi je bila na koncu minimalna. Ivan Čerezov, Maksim Čudov, Dimitrij Jaročenko in Nikolaj Kruglov so sicer devetkrat popravljali, a jim je tekmo uspelo zaključiti brez kazenskega kroga, tretjeuvrščeni Nemci Ricco Gross, Michael Roesch, Andreas Birnbacher in Alexander Wolf pa so morali dodatni naboj uporabiti desetkrat.

Slovencem ni šlo. Osvojili so 15. mesto med dvajsetimi reprezentancami, za njimi so zaostali le še Japonci, Kanadčani, Kitajci, Slovaki in Finci. Selektor reprezentance Uroš Velepec ni bil zadovoljen s strelskim nastopom mladega Petra Dokla, pa vendar je lahko ekipa v takšni sestavi že na naslednji tekmi ob boljšem strelskem nastopu hitro znotraj najboljše deseterice.

"Vsekakor s 15. mestom ne moremo biti zadovoljni, sploh zato ne, ker si tukaj v Ruhpoldingu ne bi smeli privoščiti kazenskih krogov. Strelišče ni zahtevno in preprosto ne smeš v kazenski krog. Brez tega bi lahko bili okrog desetega mesta, torej tam, kamor dejansko sodimo. Odločil sem se, da dam priložnost tudi Doklu, ki je še mlad tekmovalec, prvo leto je v članski vrsti. Žal je streljal slabo in tako smo bili že na prvi predaji v ozadju. V nadaljevanju so fantje dosegli svoj optimum, Marič je odtekel odlično, tudi Bauer je zelo dobro nastopil, tako da je bila zadnja menjava po načrtih. Brvar ni mogel več reševati izgubljenega na začetku, ampak menim, da lahko imamo v tej sestavi ob dobrih tekaških in strelskih nastopih dobro zasedbo za prihodnost. Če bi našli ustrezno zamenjavo za Dokla, smo lahko znotraj deseterice," pa je po tekmi slovenske nastope ocenil trener Uroš Velepec.

V petek bo na istem prizorišču ženski sprint.