Nov dopinški škandal?

Svetovnemu plavanju grozi nov dopinški škandal. Francoski športni časnik L'Equipe je sprožil težke dopinške očitke na račun največjega plavalnega zvezdnika zadnjih let, Avstralca Iana Thorpa, ki se je od aktivne kariere poslovil konec lanskega leta.

Objavljeno
31. marec 2007 14.52
Ian Thorpe se je upokojil
Melbourne - Svetovnemu plavanju grozi nov dopinški škandal. Francoski športni časnik L'Equipe je sprožil težke dopinške očitke na račun največjega plavalnega zvezdnika zadnjih let, Avstralca Iana Thorpa, ki se je od aktivne kariere poslovil konec lanskega leta. Po poročanju spletne strani tega časnika, naj bi imel plavalec na kontroli maja lani "nenormalne" vrednosti testosterona in rastnih hormonov. Avstralska protidopinška agencija je takrat primer zaradi "znanstvenih dvomov" zaprla in ustavila nadaljnjo preiskavo.

Mednarodna plavalna zveza (FINA) je ob robu svetovnega prvenstva v Melbournu že reagirala in pozvala Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lausanni, da primer še enkrat preveri. Prav danes se bo v Avstraliji še enkrat sestala protidopinška komisija FINA in se odločila o nadaljnjih korakih sodelovanja s CAS in Svetovno protidopinško agencijo (WADA). Zanimivo je, da FINA, ki je primer potrdila, na novinarski konferenci v Melbournu ni razkrila imena športnika, o katerem se govori v Melbournu, čeprav vsaj na peti celini o tem nihče ne dvomi.

FINA je zgolj potrdila, da se ukvarja z dopinškim primerom, ki ima nasprotujoče si rezultate analize in da gre za v Avstraliji odvzet vzorec. Obenem so predstavniki FINA zavrnili namig, da gre za pozitiven vzorec A in dodali, da morajo počakati na rezultate nadaljnjih postopkov. Prav zato FINA ni želela komentirati zadeve, niti razkriti imena športnika, saj primer obravnava le pod zaporedno številko, ki ji pripada.

"Za zdaj ne smemo in ne moremo ničesar komentirati. O zadevi smo bili obveščeni pred kratkim in dokler ne bomo preverili vseh dejstev, zadeve ne smemo ocenjevati," pa je med drugim povedal tudi predstavnik avstralske plavalne zveze Ian Hanson. Direktor avstralske zveze Glenn Tasker pa je povedal, da je Thorpe zjutraj izvedel za domnevne obtožbe in bil šokiran. Tasker je že napovedal, da bo zveza podprla svojega plavalca z vsemi sredstvi, ki so ji na voljo, saj je prepričana, da si Thorpe nikoli ni pomagal na nedovoljen način. "Dolgo ga poznam. Gre za poštenega športnika z jasnimi principi in naša podpora je 1000-odstotna. Ne le na plavalni zvezi, prepričan sem, da vsa Avstralija stoji za njim," je med drugim dejal Tasker.

Thorpe ni prvič deležen dopinških očitkov. Prvič so se pojavili že na svetovnem pokalu leta 2000 v Berlinu, kjer pa so Američani in Avstralci trdili, da so vsi vzorci neveljavni, saj naj bi bilo ravnanje z odvzetimi vzorci neprimerno. Thorpe je v uspešni karieri osvojil pet naslovov olimpijskega prvaka, enajstkrat se je na najvišjo stopničko povzpel na SP, izboljšal pa je tudi 13 svetovnih rekordov.