Nova faza gradnje olimpijskega športnega centra

Olimpijski športni center v Planici, katerega so začeli graditi leta 2004, vstopa v novo fazo gradnje - do 1. septembra letos naj bi bila v dolini pod Poncami končana tudi telovadnica.

Objavljeno
28. marec 2007 14.09
Planica
Ljubljana - Olimpijski športni center v Planici, katerega idejna zasnova sega v leto 1999, graditi so ga začeli leta 2004, marca 2005 pa je z obratovanjem začel dom Planica, vstopa v novo fazo gradnje - do 1. septembra letos naj bi bila v dolini pod Poncami končana tudi telovadnica v velikosti 28x27,5 metra. Vrednost celotne investicije, brez zemljišča, ki ga je zagotovil Olimpijski komite Slovenije, je 5,5 milijona evrov, ta faza gradnje pa bo stala nekje 2,2 milijona ter dodatnih 200.000 evrov za opremo.

Planica bo postala bazični center za večino športnih zvez

"V Planici gre za neko sinergijo med šolskim športnim programom in vrhunskim športom. Večina panožnih zvez se je strinjala, da bo center v Planici koristila za trening bazične priprave, saj bodo imeli športniki na voljo telovadnico, fitnes, savno..." je na delovnem zajtrku dejal vodja centra Jelko Gros, tudi direktor Centra šolskih in obšolskih dejavnosti.

"Mislim, da bo bazični center v Planici za večino športnih zvez izjemna pridobitev v obeh sezonah, tako zimski kot poletni. S predvideno povezavo s kranjskogorskimi žičnicami pa bo aktualen res za vse športe. Prepričani smo, da bo objekt najbolje funkcioniral, če bodo kapacitete maksimalno izkoriščene, zato je ena naših ključnih nalog ohraniti nizko ceno bivanja," je dejal Jani Dvoršak, sekretar odbora za vrhunski šport.

Dolina pod Poncami končno slovenski ponos

"V času, ko se je v Planici izjemno uspešno končal finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, smo želeli, da bi omogočili bolj poglobljen pristop k problematiki Planice. Dejstvo je, da planiški praznik ostaja eden največjih shodov Slovencev in prireditve so leto za letom res vrhunske. Dvorana, ki se bo gradila, bo več kot dobra za priprave vrhunskih športnikov, dobra pa bo tudi za vse šolske in izvenšolske programe, ki so za nas bistveni, saj si želimo, da bi tudi mlajše generacije razvile odnos do Planice, športne svetinje in enega od simbolov slovenskega športa," je poudaril predsednik OKS Janez Kocijančič.

"Nordijski olimpijski center je že v sedanji fazi takšen, da ga lahko pokažemo povsod po svetu, ko bo dokončan, pa bo res vrhunski. Smo v dogovoru z državo, da se gre v Planici v intenziven projekt nordijskega centra, to je investicija, vredna več kot 100 milijonov evrov, s katero se bodo obnovile tudi druge skakalnice, naredila se bo vrsta športnih objektov in s tem se bodo posamični projekti integrirali v celoto. Mislim, da so stvari na dobri poti, gre za idejo, kjer bi kandidirali za zelo zajetna evropska sredstva, nekaj bi dala država iz proračuna, zraven pa bi povabili tudi zasebne partnerje. Rad bi izrazil še zadovoljstvo nad minulim vikendom - letošnjo prireditev lahko označimo zgolj s superlativi," je dodal Kocijančič.

Finale svetovnega pokala je dobil odlično oceno

Zelo dobro je minuli finale svetovnega pokala ocenil tudi predsednik OK Planica, Drago Bahun. "Nekaj logističnih težav je res bilo, a v celoti so bile tako tekme kot spremljevalne prireditve zelo pozitivno sprejete. Tehnični delegat Mednarodne smučarske zveze (FIS) Norvežan Bertil Palsrud ter direktor svetovnega pokala FIS Walter Hofer sta planiški konec tedna ocenila celo kot najboljšo prireditev svetovnega pokala to zimo, kar nam daje motivacijo za nadaljnje delo," je dejal Bahun in nadaljeval: "Zdi se mi, da je najpomembnejši dober koncept prireditve in nam je letos to res dobro uspelo. Verjamem, da bo Planica 2010, ko bo gostila svetovno prvenstvo v poletih, zasijala še v lepši luči, če se bodo obljube države uresničile."

Moderen objekt pa ni namenjen le vrhunskim športnikom, v njem so že in še bodo svoj prostor za dejavnosti ali aktivni počitek našle tudi šole in turisti.