Nova krona za Marlies Schild

Avstrijka Marlies Schild je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom. Drugo mesto je osvojila domača smučarka Ana Jelušič, tretja pa je bila Čehinja Šarka Zahrobska.

Objavljeno
04. januar 2007 20.30
Marlies Schild
Zagreb - Avstrijka Marlies Schild je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark na Sljemenu nad Zagrebom. Drugo mesto je osvojila domača smučarka Ana Jelušič, ki je zaostala sekundo in 66 stotink, tretja pa je bila Čehinja Šarka Zahrobska (+ 1,85). Slovenke v Zagrebu niso bile uspešne, saj se nobena od obeh predstavnic, Petra Robnik in Ana Kobal, ni prebila v finalno vožnjo.

Na slalomski tekmi z največjim nagradnim skladom v celotnem svetovnem pokalu, med prvo trideseterico so razdelili 165.000 evrov, je Schildova prepričljivo vodila po prvi vožnji. Švedinja Anja Paerson je zaostajala sekundo in devet stotink, Jelušičeva na tretjem pa sekundo in štiri desetinke. Sledile so Američanka Resi Stiegler (+1,42) ter Švedinji Therese Borssen (+1,56) in Maria Pietilae (+1,78).

Pred več okrog 18.000 gledalci, ki so bili navdušeni nad predstavo Rečanke Jelušičeve, je prva zablestela Zahrobska. Po prvi vožnji je bila šele 14., nato pa je bila po izjemnem nastopu na vrhu vse do nastopa najboljše hrvaške smučarke v tej zimi. Pietilaeva je izpadla celo iz prve dvajseterice, Borssenova pa je potem, ko je bila na poti k prevzemu vodstva, zaradi slabe koncentracije odstopila. Stiegerjevi ni uspelo, da bi se zavihtela na sam vrh, zato pa je med pravo eksplozijo navdušenja domačih gledalcev to storila Jelušičeva. Paersonova je imela nato še na zadnjem merjenju časa več kot sedem desetink naskoka pred Jelušičevo, tik pred ciljem, pa je izgubila ravnotežje in odstopila. Schildova ni ponovila napake iz Semmeringa pred novim letom, ko je po prepričljivem vodstvu poklonila zmago Borssenovi. Četrta slalomska zmaga v sezoni od petih možnih ji je navrgla 60.000 evrov, dvajsetletna Jelušičeva je za drugo mesto dobila 30.000 evrov, Zahrobski pa je pripadlo 15.000 evrov. "Zelo sem vesela najboljšega dosežka kariere, ki sem ga dosegla pred domačimi navijači," je bila prešerno razpoložena Jelušičeva, ki študira v ZDA.
Po dveh četrtih mestih je prvič stopila na zmagovalne stopničke in to v svojem prvem nastopu s startno številko med prvo sedmerico. Finka Tanja Poutiainen, ki je dobila prvo tekmo za svetovni pokal na Sljemenu leta 2005, je bila šesta.

Nagrada za eno točko, za 30. mesto, je znašala 1000 evrov, je bila daleč od obeh Slovenk. Po 15 sekundah se je praktično končala prva vožnja Kobalove, ki je lani prav na Sljemenu osvojila svoje prve točke v karieri. "Izgubila sem ritem in sem ga hotela znova ujeti, pri tem pa sem na zelo ledenem zgornjem delu, ki je zahteval bolj 'rezervirano' vožnjo, padla na bok. Do cilja sem nato vozila le še za trening," je dejala Kobalova, ki je v tej zimi drugič doslej prišla do točk pokala. Po hudem padcu na smuku v kanadskem zimskošportnem središču Lake Louise konec novembra lani je prvič nastopila Petra Robnik. "Po več kot mesecu dni premora mi je manjkalo moči, da bi lahko zdržala na ledeni progi slaloma," je pojasnila Robnikova, ki bo skupaj s Kobalova na Sljemenu vadila pred nastopom na Zlati lisici v Kranjski Gori.

Hrvatom se ni poznala odsotnost Janice Kostelič in Nike Fleiss; slednja zaradi težav z zdravjem ne more tekmovati. Kosteličeva, ki je lani na progi Crveni spust že pri prvih vratcih ostala brez palice in rokavice, pa kljub temu zasedla tretje mesto, se je pred letošnjo sezono odločila za tekmovalni premor. Nekateri menijo, da kariere celo ne bo nadaljevala - tega sama sicer ni potrdila -, kar pa bi pomenilo, da ne bi mogla nikoli preseči drugega mesta Jelušičeve, saj je leta 2005 na Sljemenu odstopila po vsega 15 sekundah. Kosteličeva je nekaj dni pred letošnjo tekmo po osmih mesecih prvič vadila med količki v Innerkremsu, da se je lahko pred nastopom spustila po progi s kamero na čeladi in pokomentirala postavitvi Avstrijca Romana Kneisla in Nemca Christiana Schweigerja. Kot predtekmovalec se je obakrat kot zadnji po progi, okrog katere je bilo snega le za vzorec, spustil tudi njen brat Ivica Kostelič, ki pa je na ogrevanju doživel nezgodo, saj mu je odlomljen količek priletel v obraz, na srečo pa se je vse skupaj razpletlo brez posledic. Prihodnje leto, ko bo na Sljemenu gotovo še bolj bučno, se bo tudi on meril za točke svetovnega pokala med alpskimi smučarji, ki bodo prvič prišli v Zagreb.