Nova vrhunska predstava Kidda

V noči na torek je na parkete v severnoameriški košarkarski ligi NBA stopilo pet Slovencev. Vnovič je svoje mojstrstvo pokazal Jason Kidd, ki je k zmagi New Jerseyja prispeval 19 točk.

Objavljeno
16. januar 2007 11.00
Jason Kidd
Los Angeles - V noči na torek je na parkete v severnoameriški košarkarski ligi NBA stopilo pet od šestih Slovencev. Edini, ki je manjkal, je bil Uroš Slokar, ki v Torontu ne dobi priložnosti, zato pa je tekmo v Philadelphii spet začel prvi center kanadske ekipe Rašo Nesterovič in k zmagi (104:86) v 22 minutah prispeval devet točk, štiri skoke ter podajo in ukradeno žogo. Po podaljšku so zmago slavili Los Angeles Lakers (124:118), Saša Vujačič pa je Miamiju v desetih minutah zabil šest točk, ob tem pa zbral še dve podaji in skok. Boštjan Nachbar je ob zmagi New Jerseyja nad Indiano (105:95) v 15 minutah v statistiko vpisal dve točki, štiri skoke in podajo.
Manj uspeha sta imela Primož Brezec in Beno Udrih. Brezčev Charlotte je na domačem igrišču klonil proti Milwaukeeju z 91:99, Sežančan pa je v 21 minutah dosegel štiri točke, pet skokov, podajo in ukradeno žogo. Udrihov San Antonio pa je moral v Chicagu priznati premoč domačim Bikom, ki so slavili z 99:87. Udrih je igral 17 minut in dal osem točk ter zbral še dve podaji in skok.

Na drugih tekmah je New York s 102:97 odpravil Sacramento, Washington s 114:11 Utah, Atlanta s 100:96 Boston, Detroit je doma po podaljšku klonil proti Minnesoti (90:94), Golden State je bil s 108:93 boljši od Los Angeles Clippers, Phoenix pa je v gosteh s 137:122 porazil Memphis.

V Los Angelesu je bil kot običajno mož odločitve Kobe Bryant, ki je šest od svojih 25 točk dosegel v podaljšku. Ob tem je zbral tudi osem podaj in tako razigral tudi svoje soigralce. Ti so bili natančni pri metu za tri točke, saj so metali kar 14:25, oba poskusa je zadel tudi Vujačič. Pri gostih je prednjačil Dwyane Wade s 35 točkami. Prvi zvezdnik Vročice je tekmo začel s klopi.
V Charlottu sta blestela Milwaukeejeva Earl Boykins s 30 točkami in Avstralec Andrew Bogut, ki je s 27 točkami postavil rekord kariere. Ob tem je zbral še 11 skokov. Gosti, ki so nastopili kar brez štirih članov prve peterke, so zmagali prvič po petih porazih, vodilni mož na igrišču pa je bil le 165 centimetrov visoki Boykins, ki ga je ekipa pripeljala iz Denverja minuli teden.

V Philadelphii je Toronto brez večjih težav opravil z najslabšim moštvom vzhodne konference. Za zmago sta mu zadostovala dva delna izida 14:0. Prvi mož tekme je bil Chris Bosh s 27 točkami, pri gostiteljih je bil najučinkovitejši Andre Iguodala (15). Bolj presenetljivo se je razpletel dvoboj v Chicagu, kjer je oslabljena domača ekipa (brez Chrisa Duhona in Bena Wallacea) ugnala San Antonio. Izkazala sta se predvsem Kirk Hinrich (23 točk, deset skokov) in Ben Gordon (20 točk). Pri Ostrogah, ki so tako prekinile niz štirih zmag, sta bila v ospredju Manu Ginobili (22 točk) in Tim Duncan (21 točk, 16
skokov).

Vnovič je svoje mojstrstvo in raznovrstnost pokazal Jason Kidd. K zmagi New Jerseyja nad Indiano je namreč prispeval 19 točk, deset podaj in devet skokov. Tako ga je le skok ločil od drugega trojnega dvojčka na treh tekmah. Zelo razpoložen je bil tudi Vince Carter, ki je gostom nasul 31 točk. Oba glavna akterja sta zadnjo četrtino začela na klopi, saj sta že pred tem soigralcem pomagala do vodstva z 88:63.

Strelsko najbolj razpoložen košarkar večera je bil Gilbert Arenas, ki je k zmagi Washingtona nad Utahom prispeval kar 51 točk, vključno s trojko ob zvoku sirene. Arenas je tako že tretjič v karieri presegel mejo 50 točk, vsi trije strelski "rekordi" so mu uspeli v tej sezoni, in Washingtonu pripomogel k prvi zmagi po dveh zaporednih porazih. Pri gostih je rekord kariere postavil turški center Mehmet Okur z 38 točkami.