Nova zmaga za Olofssonovo

Švedinja Anna Carin Olofsson je zmagovalka 7,5-kilometrskega biatlonskega sprinta za svetovni pokal na Pokljuki. Med slovenskimi tekmovalkami se je vnovič najboljše odrezala Teja Gregorin.

Objavljeno
17. januar 2007 17.55
Anna Carin Olofsson
Pokljuka - Švedinja Anna Carin Olofsson je zmagovalka 7,5-kilometrskega biatlonskega sprinta za svetovni pokal na Pokljuki. Švedinja je kljub zgrešenemu strelu za 6,8 sekunde prehitela Rusinjo Tatjano Mojsevo in osvojila tretjo zmago v sezoni, s katero je še povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tretje mesto je z zaostankom 17,4 sekunde osvojila Nemka Kati Wilhelm, ki je tako kot zmagovalka morala enkrat v kazenski krog.

Med slovenskimi tekmovalkami se je vnovič najboljše odrezala Teja Gregorin, ki je podrla vseh 10 tarč in zasedla osmo mesto (+ 43,4), Tadeja Brankovič je bila 16. (+ 1:17,6/2), Dijana Grudiček 19. (+ 1:28,7/0) in Andreja Mali 37. (2:07,4/1), s čimer so se vse štiri uvrstile na petkovo zasledovalno tekmo.

Na tekmi je zadnjič v karieri nastopila tudi Andreja Grašič, ki je pred domačim občinstvom tekla prvi krog, že na strelišče pritekla s slovensko zastavo, nato pa zadela štiri od petih krogov ter po kazenskem krogu zavila v prostor za tekmovalce, kjer se je poslovila od dolgoletnih spremljevalcev in sotekmovalcev, nagovorila pa je tudi občinstvo: "Hvala vsem navijačem, ki sta me vsa ta leta spremljali. Upam, da boste tudi v bodoče spodbujali slovenske biatlonce in biatlonke."

Slovenske tekmovalke na tokrat prvi pokljuški tekmi niso bili v boju za sam vrh, vsekakor pa so z eno predstavnico med deseterico in skupaj tremi med najboljšimi 20 dosegle velik ekipni uspeh. Škoda, da ga ni dopolnila še Andreja Mali, ki trenutno ni v pravi tekaški formi in ob enem zgrešenem strelu je nastop zadostoval za 37. mesto. "V teku letos nisem tako močna, da bi se ob zgrešenem strelu lahko uvrstila v točke. Upam, da bo na zasledovalni tekmi boljše, saj je lažje teči, če se držiš skupine. Trenutno moram biti zadovoljna s tem.''

Junakinja slovenskega tabora je bila spet Teja Gregorin, ki se je po nedeljskem četrtem mestu v Ruhpoldingu tokrat še drugič v karieri prebila med najboljšo deseterico. "Uresničile so se mi pokljuške sanje. Pred tekmo je bila moja največja želja dober nastop, kar se mi je posrečilo. Vesela sem, ker mi gre v teku vse boljše, a bi rada še nekaj dodala, strelsko formo pa bi rada obdržala vsaj do SP," je menila 27-letna slovenska reprezentantka. Trener Tomaš Kos je ob tem pristavil, da je na tekmi veliko hitreje začela kot običajno, a Gregorinova po tekmi s tem ni bila obremenjena: "Tega niti ne vem. Če tako kaže statistika, je to verjetno že res, a sama tega občutka nisem imela."

Zelo zadovoljna je bila tudi Tadeja Brankovič, ki si je privoščila dva zgrešena strela, velik del zamujenega pa je kljub bolezni uspela nadoknaditi na strelišču. "To naredi domača publika, ki me je prav ponesla v cilj. Hvala gledalcem. Za kaj več, pa bi morala zadeti vsaj eno tarčo več, saj se na Pokljuki nekako en zgrešen strel lahko nadomesti, dva pa izredno težko." Visoko uvrstitev pa si je priborila tudi Grudičkova, ki si je s 100-odstotnim streljanjem priborila 19. mesto. "Kaj naj rečem. S streljanjem sem zelo zadovoljna, s tekmo pa manj. Morda je skrivnost v tem, da prvo leto nastopam z Atomicom, a verjamem, da bom kmalu našla prave smuči. Vsekakor moram do SP v Anterselvi tek močno popraviti."

Le 16 dni pred SP je Švedinja Olofssonova dokazala, da je v izjemni formi in dosegla še tretjo letošnjo zmago, s katero si je v svetovnem pokalu zdaj nabrala že 21 točk prednosti pred prvo zasledovalko. Po današnji tekmi je to Nemka Wilhelomova. Nemka Andreja Henkel, ki ima težave z bronhitisom, v svetovnem pokalu pa je vodila pred tekmami v Ruhpoldingu, je tudi tokrat počivala. Švedinji je bila v sredo na Pokljuki enakovredna le Rusinja Mojseva, ki je imela na koncu majhen zaostanek, vendar je bila v samem teku precej počasnejša od zmagovalke, a je bil Rusinji prihranjen odhod v kazenski krog. "Žal mi je za zadnji zgrešeni strel, a gre za klasično biatlonsko napako na koncu streljanja, ko želiš prehitro končati. Sicer sem v res dobri formi, navdušena pa sem tudi nad res dobrimi pogoji," je po tekmi dejala zmagovalka in dodala, da ni obremenjena z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala: "Vseeno mi je, ali bom uspešna na SP, ali pa na koncu v svetovnem pokalu. Vse to so veliki uspehi, imam svoje načrte, a je vsak uspeh velik in pravzaprav enakovreden."

Zadovoljna je bila tudi Mojseva, ki se je prvič v karieri uvrstila tako visoko, a dodala, da za zmago nad Olofssonovo v tem trenutku nujno potrebuje tudi napako tekmice. Malo manj zadovoljna pa je v tem trenutku Wilhelmova, ki priznava, da trenutno ni v tako dobri formi, kot v lanski olimpijski sezoni. "Upam, da bom uspela do SP popraviti svoj tek. Vse boljše mi gre, a je SP zelo blizu in upam, da bom prav v Anterselvi v najboljši formi letos."

V četrtek (14.15) bo na Pokljuki na sporedu moški 10-kilometrski sprint na katerem bodo slovenske barve branili Janez Marič, Klemen Bauer in Gregor Brvar.

Izidi biatlonskega svetovnega pokala:

- ženske, 7,5 km:
 1. Anna Carin Olofsson (Šve)     21:45,2/1
 2. Tatjana Mojseva (Rus)        +    6,8/0
 3. Kati Wilhelm (Nem)               17,4/1
 4. Florence Baverel-Robert (Fra)    26,5/0
 5. Natalija Sokolova (Blr)          26,9/0
 6. Linda Grubben (Nor)              31,8/1
 7. Olga Anisimova (Rus)             38,5/1
 8. Teja Gregorin (Slo)              43,4/1
 9. Katrin Apel (Nem)                50,8/0
10. Magdalena Neuner (Nem)           51,1/3
...
16. Tadeja Brankovič (Slo)         1:17,6/2
19. Dijana Grudiček (Slo)          1:28,7/0
34. Andreja Mali (Slo)             2:07,4/1
Andreja Koblar - odstop