»Novagol« se ne meni za grožnje iz Kölna

Pred Slovenijo je najpomembnejša tekma od jeseni 2003, ko je v dodatnih kvalifikacijah za EP izpadla proti Hrvaški. V soboto si bo na Slovaškem skušala utreti pot na SP 2010.

Objavljeno
05. oktober 2009 18.13
P. Z./STA
P. Z./STA
Ptuj - Slovensko nogometno reprezentanco v soboto, 10. oktobra, na stadionu Tehelne pole v Bratislavi čaka kvalifikacijska tekma proti vodilni ekipi skupine 3 za nastop na svetovnem prvenstvu 2010 v Južnoafriški republiki. Nihče v ekipi ne skriva, da gre proti Slovaški za tekmo na vse ali nič.

Trenutno v skupini vodi Slovaška, ki ima pred soboto tekmo 19 točk, za dokončen preboj na SP v JAR pa ji zadostuje že točka. Na drugi strani drugouvrščena slovenska ekipa za končno drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije, lahko tudi remizira (14 točk), vendar bo potem odvisna od razpleta drugih tekem v skupini, nevarni sta namreč še vedno Severna Irska in Češka. Zmaga bi varovancem selektorja Matjaža Keka že skoraj zagotovila vozovnice v Johannesburg, saj jo v zadnjem krogu čaka le še San Marino, ki doslej še ni zbral niti točke.

Po besedah selektorja bo vsak v ekipi v soboto pokazal 120 odstotkov v državnem dresu."Izredno sem zadovoljen z dosedanjim potekom kvalifikacij. Z našo igro smo se pripeljali v takšen položaj, kjer nas do odhoda na SP ločita le še dve dobri tekmi. Zrelostni izpit smo opravili proti Poljski, kjer smo premočno zmagali, zdaj moramo pokazati še dodatno vrednost. Današnji zbor reprezentantov je pokazal, da je ekipa homogena in da v njej vlada odlično vzdušje," je uvodoma ob zboru ekipe dejal Kek, ki se zaveda težke naloge.

"Odhajamo k najboljši ekipi v skupini. Ob tem lahko kolegu Vladimirju Weissu le čestitam, saj je s slovaško reprezentanco resnično pokazal odlično igro, tudi zato je ekipa po točkah tako daleč spredaj. Naš izračun je preprost, cilj ostaja takšen, kot je. Nasprotnika spoštujemo, v Bratislavo pa odhajamo sproščeni. Reprezentanca je pokazala, da imamo širši krog ljudi, na katere lahko računamo, na katere se lahko zanesemo. Do petka bomo trenirali v Kidričevem, potem se z avtobusom odpravimo na zadnji trening na Slovaško. Zdaj potrebujemo le mir in čim manj cirkusa okrog reprezentantov, čeprav si ti cirkus vsekakor zaslužijo s tem, kar so do zdaj pokazali," je dejal Kek.

"Če se hočemo iti resno, potem me zanima samo zmaga. Nismo še na ravni, ko bi lahko načrtno odigrali na točko. Naša ekipa je sposobna zmagat, v športu je vse mogoče. Marsikdo za Poljsko ni verjel, da lahko zmagamo, pa se je potem videlo, da lahko. Zadovoljen sem, da ni večjih težav s poškodbami, tudi Boštjan Cesar je pripravljen. Res je, da ne igramo doma, v Ljudskem vrtu smo nepremagljivi, a tudi v gosteh se lahko dokažemo," je še dejal Kek.

"Vsi vemo, da je ta tekma izredno pomembna, tako smo se nanjo tudi pripravljali. Vedno poudarjamo, da gremo iz tekme v tekmo, tako je bilo tudi tokrat. Takoj po srečanju s Poljsko smo se začeli pripravljati na Slovake, da bomo odigrali tako, kot vsi pričakujemo. Naredili bomo vse, da tekmo dobimo," pa je povedal kapetan reprezentance Robert Koren, sicer član angleškega West Browich Albiona.

V moštvu bo tudi Milivoje Novakovič, napadalec nemškega Kölna, ki ga v zadnjem času pestijo težave s stegensko mišico. Kljub temu že trenira po individualnem programu in upa, da se bo v soboto lahko kolegom pridružil tudi na igrišču. "Upam, da bom do sobote nared, čeprav moram poudariti, da ne bomo tvegali za vsako ceno. Če bom pripravljen, bom igral, drugače ne. Tekma je pomembna, takšne priložnosti ni bilo zadnjih deset let. Prepričan sem, da lahko v soboto nadoknadimo, kar smo morda do zdaj zamudili. Mislim, da bo na Slovaškem sonce posijalo za nas," je povedal »Novagol«, ki je sicer znan po tem, da veliko raje igra v gosteh. Na grožnje trenerja Kölna Zvonimira Solda, da če ne more igrati za klub, tudi ne more igrati za reprezentanco, se ne ozira. V srcu je pač Slovenija.

Tekma na stadionu Tehelne pole - na Opečnatem polju v prevodu, bo v soboto na sporedu ob 20.30, ogledalo pa si jo bo 20.000 domačih navijačev in 2500 slovenskih.