»Novagol« v Moskvo z zakopano bojno sekiro

Milivoju Novakoviču, Aleksandru Radosavljeviču in Daliborju Stevanoviču je minuli konec tedna pripadla vloga slovenskih zastavanoš na evropski nogometni sceni, na kateri se bo pozornost zdaj od klubskih bojev preusmerila v reprezentančne.

Objavljeno
09. november 2009 12.28
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana - Še posebej v državah, ki se bodo za nastop na SP pomerile v dodatnih kvalifikacijah. Med njimi je tudi Slovenija, ki bo zadnje priprave za dvoboja z Rusijo, 14. t. m. v Moskvi in 18. t. m. v Mariboru, začela danes na Ptuju.

Selektor Matjaž Kek in njegov strokovni štab je že do potankosti preučil »zbornajo komando«, s katero se bo spopadel z vsemi najmočnejšimi aduti. Nekaj strahu je povzročila poškodba gležnja Bojana Jokiča, potem ko je po dolgem času spet dobil priložnost v prvi enajsterici Sochauxa (igro je zapustil v 49. minuti), toda vesti iz Francije niso tako skrb zbujajoče, da bi Jokičev nastop v prvi tekmi v Moskvi visel v zraku.

Vse druge novice so spodbudne. Največ veselja so pripravili strelci Radosavljevič, Stevanovič in Novakovič, ki je z golom za tri točke v Berlinu dokončno zakopal bojno sekiro s klubskimi veljaki, za dobro razpoloženje sta poskrbela tudi Boštjan Cesar s prvo točko Grenobla v francoskem prvenstvu in Zlatko Dedič z drugo zaporedno tekmo v začetni enajsterici Bochuma …

Tudi mladi slovenski nogometaši v tujini so pristavili svoj delež za prijetnejši pogled v prihodnost. V nizozemski prvi ligi je Tim Matavž (Groningen) zabil dva gola, Rene Krhin (sinoči ni bil v postavi za derbi z Romo) in vratar Vid Belec pa sta – do leta 2014 – utrdila pogodbi z Interjem.

Drugi nastopi naših reprezentantov:
vratarja Samir Handanovič (Udinese) in Aleksander Šeliga (Sparta Rotterdam) sta branila vso tekmo, Andraž Kirm (Wisla), Mišo Brečko (Köln), Matej Mavrič (Koblenz) in Marko Šuler (Gent) so igrali vso tekmo, Zlatan Ljubijankič (Gent) – igral do 87. minute, Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv) – igral od 60. minute, Valter Birsa (Auxerre) – igral od 81. minute, Branko Ilič, Tonči Žlogar, Robert Koren niso igrali, Jasmin Handanovič (Mantova) ni branil.