Novakovič: Na Wembleyju bomo uživali in mislili na Poljsko

Pri Otočanih prijateljskih tekem res ni, je potrdil slovenski kapetan Koren. Ker podobno kot italijanski strateg razmišlja tudi njegov slovenski tekmec Matjaž Kek, se v Londonu res obeta zanimiv večer.

Objavljeno
04. september 2009 22.47
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
London - Dan pred zgodovinsko tekmo slovenske nogometne reprezentance v angleškem nogometnem hramu Wembleyju so gostitelji vendarle priznali: »Nismo še razmišljali o Hrvaški. Ko smo se zbrali, smo govorili o zadnji tekmi z Nizozemsko, zdaj pa smo osredotočeni le na Slovenijo!« Mar besede angleškega selektorja Fabia Capella pomenijo, da danes ne bo milosti za Roberta Korena, Milivoja Novakoviča in soigralce? »Poznam angleško miselnost. Pri Otočanih prijateljskih tekem res ni,« je potrdil tudi slovenski kapetan Koren. Ker podobno kot italijanski strateg razmišlja tudi njegov slovenski tekmec Matjaž Kek, se v Londonu - štiri dni pred pomembnejšima tekmama s Hrvaško oziroma Poljsko - res obeta zanimiv večer.

»Gotovo boste igrali na vso moč, (pre)visok poraz vaše izbrane vrste bi lahko pustil globoke rane v samozavesti slovenskega moštva,«
nas je včeraj popoldne zbodel angleški novinarski kolega, ki je logično najbolj poizvedoval o Korenu, ta čas ambasadorju slovenskega nogometa v Angliji. Ta mu je pozneje kar sam odvrnil, da skupaj s soigralci z nestrpnostjo pričakuje nastop (že njegov tretji) na Wembleyju, na katerem so pred dnevi vnovič zamenjali travnato površino, še en dejavnik torej, ki govori v prid spektakularne - predvsem za večtisoč slovenskih navijačev - današnje tekme.

Slovenski selektor Kek je seveda že pred prihodom v okrožje Wembley v severnem Londonu, ki velja za etnično najbolj heterogen del angleške metropole - mimoidoči zlahka dobi občutek, da se vozi po Pešavarju, Daki, Kalkuti ali Varšavi -, v svojih mislih premleval dileme okrog izbire začetne enajsterice. Ob rekonvalescentih in udarnih adutih Korenu in Novakoviču, ki v klubih že igrata (tudi danes naj bi dobila vsaj prvih 45 minut), je rahlo poškodovan tudi Andraž Kirm, pomemben člen v naši zvezni vrsti, zato ga bo z Angleži bržkone nadomestil Andrej Komac, ki je v Izraelu tudi že v igralnem pogonu.

»Saj tisti, ki spremljate našo reprezentanco, veste, kje so moje dileme in naše sporne točke. Ve se, kdo je favorit, tako da se vsaj s končnim izidom ne obremenjujemo. Priznam, tekma z Anglijo bo za nas res nekaj posebnega, toda še enkrat ponavljam - služi le kot priprava za tekmo s Poljsko. Podobno pa razmišlja tudi Fabio Capello, ki bo v sredo doma gostil Hrvate,« je aktualen položaj današnjih tekmecev opisal Kek, za katerega bo to 25. tekma na položaju slovenskega selektorja. Njegovo največjo težavo seveda predstavlja neigranje Bojana Jokiča za Sochaux v francoskem prvenstvu, zato bo nekdanji Goričan prijateljsko tekmo izkoristil tudi za nabiranje (pre)potrebne minutaže. Udarni aduti v zvezni vrsti so znani: Aleksander Radosavljevič je postal standardni člen, Andrej Komac je vstal od mrtvih kot naročen - bodisi za Anglijo bodisi za Poljsko -, Koren »mora« igrati že zaradi tega, da opozori nase v domovini delodajalcev ... Na desnem boku naj bi igral Valter Birsa, eden od tistih, ki bi s svojo hitrostjo in nadpovprečno tehniko lahko presenetil Angleže; ti se z našimi vendarle niso posebej ukvarjali ali jih podrobno proučevali. Teh »težav« seveda nima Kek, ki, kot je povedal, Anglijo »proučuje« že več let, vsako soboto prek številnih TV prenosov premier league.

Zdi se, da slovenski nogometaši danes res ne bodo mogli varčevati z močmi. Izziv je pač prevelik, z morebitno senzacijo bi nase opozorili ves svet, tudi ob porazu, a dobrem vtisu, pa bi pred tekmo s Poljsko le še našli dodaten motiv več. Brez učinka ne more ostati tudi zadnje slovensko nogometno romanje, ki bo na Wembleyju gotovo glasno odmevalo ... Da je ozračje v reprezentanci dobro, je potrdil tudi prvi strelec Milivoje Novakovič. »Fantje smo postali prava klapa, kar se je v minulih mesecih potrdilo tudi na igrišču. Krenili bomo odločno in na vso moč, upam, da bomo uživali v fantastičnem ambientu na Wembleyju,« je napovedal »Novagol«, ki je pred časom podpisal novo imenitno pogodbo s Kölnom, tako da lahko povsem sproščeno deluje tudi v reprezentanci.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela.