Nove naložbe za še neosvojeni vrh

Deskar Rok Flander je pred današnjo uvodno tekmo v Landgraafu optimističen, saj je, kljub spomladanski operaciji kolena, na veleslalomskih treningih tekmecem že nagnal strah v kosti.

Objavljeno
08. oktober 2009 23.04
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana - Čeprav v minuli sezoni ni šlo vse po njegovih načrtih in se je na tekmah svetovnega pokala le enkrat povzpel na zmagovalni oder, bo Rok Flander še kako vroče železo v slovenski vrsti za OI v Vancouvru. A kljub temu, da ga v Kanadi čaka še neosvojeni izziv, opozarja, da vseh svojih upov ne bo stavil na olimpijsko tekmo. Kolajna bi bila sicer neprecenljiva, prav tako skupna zmaga v svetovnem pokalu, meni svetovni prvak iz leta 2007, ki vztraja pri svojih dosedanjih ciljih - biti med najboljšimi na vsaki tekmi, hkrati pa uživati v športu.

 

Zavoljo bogatih izkušenj, profesionalnega pristopa in odlične pripravljenosti velja za favorita tako v Vancouvru kot tudi pred začetkom sezone tekem najvišje ravni. Na uradni spletni strani Mednarodne smučarske zveze so ga v anketi o tem, kdo bo zmagovalec uvodne tekme v Landgraafu, že postavili ob bok najboljšima v minuli zimi, Benjaminu Karlu in Sigiju Grabnerju ...

 

Pred vrati je novo tekmovalno obdobje. Prejšnjo sezono ste se kljub SP raje osredotočali na tekme in skupno uvrstitev v svetovnem pokalu. Vas bodo OI to zimo vendarle premamile?

Sezona bo polna priložnosti. Ne želim se osredotočiti le na eno tekmo, saj še predobro vem, kako hitro se lahko vse obrne. Vesel bom, če se bom na vsaki tekmi uvrstil med najboljše. Priznam, da bi na OI raje kot tekmovalec šel kot gledalec. V Vancouvru bom skušal preživeti čim manj časa, saj bo vrvež v času iger precej moteč.

 

Pred začetkom nove sezone ste spet tesneje začeli sodelovati s trenerjem Bosničem. Kako je prišlo do naveze?

Izkušnje iz minule sezone, ko je zveza prekinila sodelovanje z Draganom, so me izučile. Izkazalo se je, da nisem bil dobro telesno pripravljen. Ko sem videl, da zveza s kondicijskim trenerjem ni bila sposobna skleniti dogovora oz. da ga iz kakršnih koli razlogov ne želi, sem z njim podpisal individualno pogodbo.

 

To verjetno pomeni, da ga plačujete iz lastnega žepa. Ste pred olimpijsko finančno preskrbljeni?

Brez mednarodne olimpijske štipendije sezona ne bi bila izvedljiva. Tekmovalci namreč še nismo prejeli denarja iz prejšnje sezone. Zmanjkuje mi energije pri reševanju tega problema. Če se stvari ne bodo spremenile niti pred naslednjo sezono, res ne vidim poti naprej ...

 

Celoten intervju objavljamo v petkovi tiskani izdaji Dela.