Novi selektor je Matjaž Kek

Slovenska članska nogometna reprezentanca je po odstavljenem Branetom Oblakom novembra lani dobila novega selektorja. Vodstvo NZS je za njegovega naslednika izbralo Matjaža Keka.

Objavljeno
05. januar 2007 18.55
Matjaž Kek
Ljubljana - Matjaž Kek je novi selektor slovenske članske nogometne reprezentance. Vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS), na čelu s predsednikom Rudijem Zavrlom, je danes po številnih peripetijah in iskanju naslednika za novembra lani odstavljenega Braneta Oblaka odločilo, da bo na najbolj imeniten trenerski položaj postavila Keka.

Mariborčan je doslej opravljal funkcijo trenerja mlajših slovenskih selekcij, pred tem pa je vodil Maribor, s katerim je tudi osvojil dva naslova državnega prvaka. Na selektorsko klop bo Kek, ki je podpisal triletno pogodbo, prvič sedel 7. februarja, ko bo Slovenija v prijateljski tekmi gostila Estonijo.

Saga o nasledniku Braneta Oblaka je končana. Na dopoldanski seji je IO NZS soglasno sprejel predlog predsednika Zavrla, ki je po zavrnitvi prve želje Darka Milaniča in pogovorih z Marjanom Pušnikom, Pavlom Pinnijem, Slavišo Stojanovičem in Matjažem Kekom za selektorja izbral slednjega.

"Ker nas že na začetku februarja čaka prijateljska tekma z Estonijo, smo nekoliko pohiteli z izbiro selektorja. Že pred časom smo za to mesto izločili tujce, in sicer zaradi dveh razlogov. Prvi je finančni, tujci so za nas predragi, drugi pa zaradi poznavanja specifike slovenskega nogometnega prostora. Po neuspešnih razgovorih z Milaničem sem izdelal krog kandidatov, med njimi velikih razlik ni bilo, na koncu smo se odločili za Keka, zaradi česa, ne bi na široko razlagal. Kek poseduje potrebno pro licenco, za njim je uspešna igralska kariera, ima trenerske izkušnje, sodeloval je tudi pri Mariboru, ko je za nastopal v ligi prvakov, dobro pa je vodil tudi naše mlajše selekcije," je izbiro novega selektorja obrazložil Zavrl, ki Keku ne postavlja prevelikih ciljev: "Rezultatskih ciljev mu nismo postavljali. Pričakujemo, da bo zgradil reprezentanco, ki bo organizirana, disciplinirana in bo imela pravi pristop."

Z novim delovnim mestom je vidno zadovoljen tudi Mariborčan. "Z zadovoljstvom sem sprejel nalogo. Zavedam se odgovornosti, ta se meša z velikim izzivom. Mislim, da položaj v reprezentanci ni tako slab, saj imamo potreben potencial. Prepričan sem, da bomo z igralci našli skupni jezik in da nas čakajo lepi trenutki. Seveda pa bom doživeli tudi kakšnega slabega. Ne smemo razmišljati, da je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo že vse izgubljeno, poskušali bomo dobiti vsako tekmo, še bolj pa bo pomembno, da izoblikujemo moštveni duh, kajti igralca, ki bi lahko sam reševal tekme, kot je bilo to v preteklosti, zdaj nimamo. Kakovost ni sporna, vendar v nogometu se ne da funkcionirati brez srčnosti in discipline. Na tem moramo trdo delati. Čez noč se ne da nič storiti, do novega velikega uspeha nas čaka dolga pot in upam, da se tega zaveda tudi javnost," so prve besede novega selektorja, ki v vlogi ne čuti posebno velike obremenitve, priznava pa, da je vodit reprezentanco nekaj drugega, kot jo spremljati na tribunah oziroma v televizijskem studiu (Kek je bil nekaj časa tudi strokovni komentator na nacionalni televiziji).
Strokovnega štaba, ki mu bo pomagal pri delu, zaenkrat ni izbral. V glavi ima nekaj imen, vendar dokler se z njimi ne dogovori, bodo ta ostala še skrivnost: "Strokovni štab je izredno pomemben. Izbira ljudi, ki mi bodo pomagali, bo moja prva naloga. Časa ni veliko, tekma z Estonijo je pred vrati, zdi pa se mi, da je taka tekma primerna za spoznavanje z igralci. Položaj v reprezentanci bom lahko preveril, analiziral nekaj stvari, nato pa bomo lahko več in bolj natančno govorili tudi o ciljih. Zaenkrat lahko rečem, da jedro reprezentance ostaja isto. To jedro je dokazalo, da zna igrati, mogoče pa bo priložnost dobil tudi kakšen novinec."