O, Črna, zlata vas domača, Tine Maze kolajn palača

Na tablah ob vstopu na koroško zemljo in turističnih katalogih naj piše: »Dobrodošli na Koroškem, kjer je doma Tina Maze!«

Objavljeno
25. februar 2011 07.34
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
In je 27-letna Korošica iz Črne potrdila in utrdila sloves prve dame slovenskega smučanja ter morda na svojo stran spet pridobila vse tiste, ki so ji bili sprva naklonjeni, a so ji kasneje pripisovali pretirano muhavost in občutljivost na vse okrog sebe. Morda ji zdaj končno vsi priznajo posebnost. Edinstvenost šampionke, ki se zna izvleči iz vseh težav. Tininih oboževalcev tako in tako nikoli ni manjkalo. Ni samo zmagovalka, je tudi miss svetovne smučarije.

A posebna je še v drugi luči. Prihaja iz Črne, slovenske valilnice smučarskih asov. Smučarski skakalec Danilo Pudgar je bil športnik Slovenije leta 1972, ko je bil na olimpijskih igrah v Sapporu 8. na veliki skakalnici. Katjuša Pušnik je na igrah v Albervillu 1992 nastopila v slalomu in veleslalomu. Smučarska tekačica Nataša Lačen je slovenske barve zastopala tudi na igrah v Naganu 1998 in Salt Lake Cityju 2002. Alpski smučar Mitja Kunc ima slalomski bron s svetovnega prvenstva v St. Antonu 2001 in eno zmago v svetovnem pokalu leta 2000 v severnokorejskem Jongpjongu, leta 1994 pa je bil na olimpijskih igrah v Lillehamerju 4. v slalomu. Njegov naslednik Aleš Gorza je še aktiven, a ne najde luči na koncu tunela, potem ko je leta 2008 dvakrat osvojil 3. mesto v superveleslalomu za svetovni pokal. Vsi so Črnjani.

In zdaj Tina Maze, pri kateri (oprosti, Tina!) nam število zmag v svetovnem pokalu ni več statistična prioriteta. Z užitkom preverjamo sijaj vedno večjega števila kolajn z največjih tekmovanj, pogledujemo proti trebušastemu kristalu, tistemu največjemu in tudi proti manjšim globusom, ki jih osvajajo samo največji, brez presenečenj in naključij. Z nadarjenostjo, garanjem, predanostjo, nezlomljivo voljo in stabilnostjo skozi sezono. In s kljubovanjem poškodbam.

Slovenija je leta 1990 izgubila Matejo Svet, ko je imela vsega 22 let, v svoji zbirki pa že olimpijsko kolajno, pet odličij s SP in sedem zmag v svetovnem pokalu (!). Rosno mlada šampionka je odšla, ker je niso razumeli niti je niso znali voditi. Hvalabogu pri Tini Maze ni šlo po podobnem scenariju. Trmasta Korošica, a podobna perfekcionistka, je v drugačnih časih znala poiskati izhod, z izdatno pomočjo Andrea Massija.

»Sezonska smučarska vozovnica na smučišču v Črni za šolarje stane 8 evrov. Letos so jo podražili, še lani smo zanjo odšteli 5 evrov,« me je opozorila kolegica iz kraja na koncu Mežiške doline s 3616 dušami po zadnjem štetju. Dihajo za šport, ne zgolj za smučarijo. Črna je denimo z odličnim nogometnim igriščem, ki ima tudi razsvetljavo, pravzaprav mini športno središče. Novopečena županja Romana Lesjak je hkrati predsednica Nogometnega kluba Peca. V Črni je doma tudi »koroški Maradona« Samo Vidovič. Toda nočem se povsem zaplesti v športno tradicijo mističnega kraja na koncu doline, kjer so se začele bogate športne kariere.

Smučišče v Črni je lahko navdih za bodoče slovenske ase belih strmin. V trenutkih obotavljanja bodo v ozki dolini poiskali smisel svojih odločitev in v zavetju hribov izrekli svete zaobljube. Na tablah ob vstopu na koroško zemljo in turističnih katalogih pa naj piše: »Dobrodošli na Koroškem, kjer je doma Tina Maze!«