O primeru Briatore 24. novembra

Pariško višje sodišče bo o tožbi nekdanjega šefa moštva Renault Flavia Briatoreja proti Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) zaradi dosmrtne prepovedi opravljanja funkcij v formuli 1, odločalo 24. novembra.

Objavljeno
20. oktober 2009 16.24
P. Z.
P. Z.
Pariz - Nekdanji alfa in omega francoskega moštva Flavio Briatore je bil kaznovan zaradi afere na lanski dirki za VN Singapurja, kjer naj bi skupaj z glavnim inženirjem Patom Symondsom naročil Nelsonu Piquetu mlajšemu, naj se zaleti v zaščitno ogrado in s tem na stezo prikliče varnostni avto, s čimer je omogočil zmago moštvenemu kolegu Fernandu Alonsu.

Briatore je z mesta direktorja Renaulta odstopil sredi septembra in s tem posredno priznal krivdo, s čimer je zagotovil, da bo moštvo še naprej lahko tekmovalo v formuli 1. Italijan se v tožbi sklicuje na "namerno odrekanje pravice do obrambe s strani FIA in kršenje osnovnih načel pravičnosti, FIA pa obtožil zlorabe moči in oblasti."

"Moja kazen je popoln pravni absurd," je izjavil Briatore: "FIA je vse svoje težave naprtila na pleča enega človeka". "Prepričan sem, da bo francosko sodišče razsodilo pravično in nepristransko," je še dodal Italijan, ki zahteva tudi povrnitev škode, ki naj bi mu bila povzročena zaradi medijske gonje v Franciji. Odškodnina naj bi bila med 500.000 in milijonom evrov.

Da je kazen prehuda, je menil tudi šef formule 1 Bernie Ecclestone, medtem ko je bil odhajajoči predsednik FIA Max Mosley neomajen.

Button želi ostati v Brawnu

London - Novi svetovni prvak Jenson Button je medtem izjavil, da želi ostati zvest moštvu Brawn GP, ki mu je omogočilo osvojitev prvega naslova. Britanec še ni podaljšal pogodbe, vendar je zatrdil, da od Brawna ne bo zahteval "astronomskih" vsot.

"V primerjavi z nekaterimi drugimi vozniki sem relativno poceni," je dejal Button, ki je pred sezono privolil v znižanje plače in si je letalske prevoze plačeval sam: "Zame je najpomembneje, da imam dober avto. Želim še naprej zmagovati, ne pa samo kopičiti denarja."