Obama na Dansko po OI za svoj Chicago

Dobiti ali ne dobiti? Ameriški predsednik Barack Obama se je odločil, da bo odpotoval na Dansko, kjer bo skušal delegate Mednarodnega olimpijskega komiteja prepričati o smotrnosti dodelitve organizacije OI leta 2016 Chicagu.

Objavljeno
28. september 2009 16.13
P. Z.
P. Z.
Washington - Barack Obama bo v København odpotoval v četrtek in se tam pridružil prvi dami Michelle. To bo prvič, da se bo v olimpijsko kampanjo osebno vključil ameriški predsednik. Chicago se sooča z močno konkurenco Ria de Janeira, Madrida in Tokia. Odločitev bo padla v petek.

Obama, ki je v ameriški senat prišel kot zastopnik zvezne države Illinois z glavnim mestom Chicagom, že dolgo časa odkrito podpira kandidaturo svojega mesta za OI 2016. Nedavno je članom MOK poslal pismo, v katerem jim obljublja "spektakularne igre v vetrovnem mestu".

"Predsednik Obama in njegova žena Michelle predstavljata upanje, priložnosti in navdih, po katerih slovi Chicago. Ponosni smo, da bosta dva naša najboljša meščana vodila delegacijo v Københavnu," je izjavil župan Richard M. Daley. Obama je odlašal z izletom na Dansko, ker ni želel ogroziti načrta zdravstvene reforme v Washingtonu. Toda, ko je izvedel, da bodo Rio in Madrid zastopali vodilni ljudje v Braziliji in Španiji, si je premislil. Člane MOK naj bi nagovoril osebno, kar bi utegnilo nagniti jeziček na tehtnici v prid Chicaga. Na Danskem bo poleg prvega ameriškega para lobirala tudi televizijska zvezdnica Oprah Winfrey.

V Københavnu bodo tudi japonski premier Jukio Hatojama, španski kralj Juan Carlos, brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Obiski znanih politikov na kongresih MOK so se do zdaj že obnesli. Tako je Tony Blair leta 2005 Londonu "priboril" olimpijske igre 2012, leta 2007 pa je bil v korist Sočija uspešen Vladimir Putin.