Od Slovencev v NBA počival le Vujačič

V severnoameriški košarkarski ligi NBA so sinoči svoje oprave oblekli vsi Slovenci razen Aleksandra Vujačiča in njegove ekipe Los Angelese Lakers.

Objavljeno
24. december 2006 12.50
Rašo Nesterovič
New York - V severnoameriški košarkarski ligi NBA so sinoči svoje oprave oblekli vsi Slovenci razen Aleksandra Vujačiča in njegove ekipe Los Angelese Lakers. Moštvo New Orleans Hornets je doma izgubilo z ekipo San Antonio Spurs, ki še naprej vodi v ligi, s 77:112, Beno Udrih pa je v osmih minutah dosegel dve točki in ukradel žogo za San Antonio. Precej več časa sta igrala oba slovenska centra. Radoslav Nesterovič je v 28. minutah zbral 12 točk, sedem skokov in podajo za Toronto Raptors, ki je na gostovanju klonil z ekipo Seattle SuperSonics s 97:110; Uroš Slokar za Toronto ni igral. Chicago Bulls je odpravil Charlotte Bobcats s 115:76, za poraženo ekipo pa je Primož Brezec v 21. minutah dosegel 10 točk in po dva skoka ter podaji. Milwaukee Bucks je doma porazil New Jersey Nets s 115:104, Boštjan Nachbar pa je za goste v sedmih minutah zbral pet točk in dva skoka.

Prednosti domačih dvoran niso izkoristili moštva Memphis Grizzlies v dvoboju z ekipo Utah Jazz (97:100), ekipe Houston Rockets z Los Angeles Clippers (93:98) in Indiana Paceers z Minnesoto Timberwolves (71:78). Svoje navijače so razveselili košarkarji Detroit Pistons na tekmi z Atlanto Hawks (108:81), Clevelanda Cavaliers z Orlandom Magic (86:83), Philadelphie 76ers z New York Knicks (98:77) in Miamija Heat z Golden State Warriors (105:92).

Poleg poraza je Houston doživel še en udarec. Kitajec Yao Ming, s povprečjem 27 točk in devet skokov je bil najboljši mož ekipe, bo moral zaradi zloma kosti pod desnim kolenom počivati najmanj šest tednov. Pri poskusu blokade je že v prvi četrtini padel, Tim Thomas pa je pristal na njegovi nogi. Kitajca so takoj prepeljali v bolnišnico Memorial Hermann, kjer so ugotovili, da si je zlomil kost. Yao Ming že v prejšnji sezoni zaradi zloma kosti ni mogel igrati kar na 25 tekmah. Trener Jeff Van Gundy bo imel sedaj še več težav s sestavo moštva, saj že sedem tekem zaradi poškodbe hrbta ne more igrati Tracy McGrady, ki je doslej šestkrat igral na tekmi vseh zvezd lige. Turek Mehmet Okur je z 20 točkami, devetimi skoki in trojko 37 sekund pred koncem odločil dvoboj v Memphisu. Francoz Tony Parker (19 točk) in Argentinec Manu Ginobili (17) sta poskrbela za deveto zmago Ostrog v zadnjih desetih srečanjih z New Orleansom.

Tudi za goste iz Chicaga sta se izkazala igralca, ki nista iz ZDA. Poleg Bena Gordona (23 točk), ki je 18 košev dosegel v drugem polčasu, sta bila razigrana Argentinec Andres Nocioni (21 točk, 11 skokov) in švicarski novinec Thabo Sefolosha (14 točk). Zvezdnik Clevelanda LeBron James (32 točk) je v zadnji četrtini nanizal kar 19 točk, Zydrunas Ilgauskas iz Litve pa je dodal 22 točk in 10 skokov. Minnesota je končala niz štirih zaporednih porazov po zaslugi Kevina Garnetta (29 točk, 19 skokov). Ray Allen (28 točk) je po bolniški in devetih tekmah premora zaradi poškodbe gležnja dosegel kar pet trojk, T.J. Ford pa je bil s 24 točkami in desetimi podajami prvi igralec Toronta. Maurice Williams z rekordom sezone (32 točk) in Avstralec Andrew Bogut (18 točk, 10 skokov) sta vodila soigralce Milwaukeeja do zmage z New Jerseyjem (Eddie House 22 točk).