Odbojkarska vrsta še drugič klonila

Po porazu proti Španiji na EP v Turčiji se je slovenska odbojkarska vrsta pomerila s Slovaško, ki je varovance Gregorja Hribarja premagala v treh nizih. Slovenija tako skorajda več nima možnosti za napredovanje.

Objavljeno
04. september 2009 22.26
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Izmir - Slovenci odbojkarji so še enkrat več razočarali svoje privržence. Po Španiji so izgubili še proti Slovaški, še enkrat več so pokazali "mizerno" igro, s katero se na velikih tekmovanjih ne da zmagovati, marsikdo se ob takih dveh predstavah lahko vpraša, kako so se sploh uvrstili na prvenstvo. Neuigranost, slabo zaključevanje akcij, predvsem pa katastrofalen servis so v Izmirju postale značilnosti igre, ki jim gotovo niso v ponos. Po drugem porazu je jasno, da realnih možnosti za izpolnitev cilja, uvrstitve v drugi krog, ni več, obstaja le upanje, da bi proti Grkom vendarle osvojili častno zmago, prvo na prvenstvih nasploh.

"Na nasprotnika smo s servisom premalo pritiskali, servis je bila glavna težava že proti Špancem. Ne vem, kje smo izgubili servis, pred tednom dni na pripravah v Kopaoniku nam je šel odlično. Slovaki so zmagali zasluženo, storili so manj napak, čeprav so imeli tudi veliko sreče. Predvsem v zadnjem nizu," je bil po dvoboju razočaran Hribar, ki bo v domovini najbrž moral slišati veliko kritik. Na delček njegove krivde je po tekmi opozoril tudi izkušeni Jasmin Čuturić: "Sicer nisem odgovoren za ocene, toda jasno se vidi, da smo povsem neuigrani, da se ne čutimo med seboj. Brez tega pa težko kaj storimo. Nenehno menjavanje moštva, tako da igralci niti ne vemo, kdo bo tekmo začel, nam ne koristi. Telesno in psihološko smo dobro pripravljeni, toda med samo igro se dostikrat med sabo le gledamo, saj ne vidimo, kdo bo kaj naredil."

Po gladkem porazu proti Španiji in še bolj po presenetljivem porazu Španije proti Grčiji je bilo povsem jasno, da je predvsem za Slovence tekma proti Slovakom izredno pomembna. Če bi izgubila še drugo srečanje, bi bila uvrstitev v drugi krog najbrž zgolj teorija. Slovaki, za katere je bila to prva tekma, so bili v psihološki prednosti, kar se je dobro videlo že na začetku tekme. Že v samem uvodu so z dobrimi servisi prišli do vodstva s 6:2, ki so ga brez težav zadržali. Slovenci, pri katerih je škripal servis, so se sicer nekajkrat približali na dve točki zaostanka, toda napak je bilo preveč, da jim bi do konca uspelo tekmeca ujeti.

Tudi v drugem nizu so Slovaki povedli s 6:3, toda odmor na zahtevo Hribarja jih je le predramil. Zaigrali so odločneje in izenačili na osmi točki. Do 18. je bil nato izid izenačen, Slovaki pa so spet dočakali črne minute tekmecev in najprej ušli za tri (18:21), nato pa za štiri točke (19:23) ter niz mirno pripeljali do konca.

V tretjem je Hribar v igro poslal Tineta Urnauta in Dejana Vinčiča in predstava je bila za malenkost boljša. Slovaki so na začetku sicer spet povedli (6:3), toda Slovenci so jih ujeli, do konca držali korak, pri vodstvu 24:23 pa so imeli tudi zaključno žogo, da bi dvoboj podaljšali. A Matej Vidič se je nespretno in nesrečno dotaknil mreže. Tekmec je nato dobil še eno točko, svojo peto zaključno žogo pa je tudi izkoristil.

V nedeljo se bodo Slovenci pomerili še z Grki (ob 14. uri), ki so danes presenetljivo s 3:0 ugnali Španijo. To pomeni, da imajo Slovenci le še teoretične možnosti za napredovanje v drugi krog.