Odličen uvod veslačev

Na svetovnem veslaškem prvenstvu v Poznanu na Poljskem sta uvodni dan nastopili dve slovenski posadki - četverec brez krmarja in dvojni dvojec ter se obe brez dodatnega repesaža uvrstili v četrtkov polfinale.

Objavljeno
23. avgust 2009 16.29
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Poznan - Na svetovnem veslaškem prvenstvu v Poznanu na Poljskem sta uvodni dan nastopili dve slovenski posadki - četverec brez krmarja in dvojni dvojec ter se obe brez dodatnega repesaža uvrstili v četrtkov polfinale. V ponedeljek bosta v predtekmovanju nastopila še dvojni četverec in lahki dvojni dvojec.

Suvereno se je na umetni progi Malta predstavil četverec brez krmarja z Miho in Tomažem Pirihom, Rokom Rozmanom in Rokom Kolandrom. Slovenska četverica, ki po lanskem četrtem mestu na olimpijskih igrah v Pekingu tokrat napoveduje boj za medaljo, v predtekmovanju ni dopustila dvoma o zmagovalcu. Slovenci so umirjeno začeli, bili najprej tretji, do polovice zlezli na drugo mesto, nato pa prevzeli vodstvo in ga niso več izpustili iz rok. Poljaki na drugem mestu, ki so se prav tako prebili v finale, so zaostali debelo sekundo, tesno pa so iz polfinala po hudem finišu izpadli Američani. Ukrajinci, Grki in Egipčani so bili brez možnosti za eno od prvih dveh mest.

 

"Startali smo na prvo mesto, kar nam je uspelo. Vedeli smo, da bodo Poljaki in Američani močni, zato je zmaga še toliko bolj pomembna za samozavest. Sama tekma pa kljub suvereni zmagi ni bila lahka. Nekako preveč zadržano smo začeli, nato nam je uspel enkraten sredinski del, kjer smo zlezli naprej, a nas je v finišu nekoliko nepričakovano zaustavil sunek vetra, zato smo morali še enkrat finiširati, kar smo prav tako dobro izpeljali," je tekmo opisal eden najizkušenejših v slovenski ekipi Miha Pirih. Neposredno v polfinale so iz ostalih kvalifikacijskih skupin napredovali še Avstralci, Nemci, Britanci in Čehi.

 

Brata Luka in Jan Špik v dvojnem dvojcu pa sta za posadko Nemčije osvojila drugo mesto in prav tako napredovala v četrtfinale. "Na začetku sva seveda napadla tudi Nemca, ki sta letos zmagala na vseh treh tekmah svetovnega pokala in preverila, kako blizu sva. Na koncu nisva veliko zaostala, po pričakovanjih, pa sta bila zelo blizu Švicarja in Američana, a sta obe posadki na koncu zaostali. Očitno jim je zmanjkalo moči. Nastop je bil zelo dober, v polfinalu pa bova morala več pokazati predvsem v drugi polovici proge," je tekmo opisal Luka Špik.

 

Slovenski dvojni dvojec je tekmo začel na drugem mestu, na polovici pa so vodstvo prevzeli Nemci pred Švicarji in Slovenci. V drugem delu je bila nemška zmaga nato tesna, a neogrožena, brata Špik pa sta zanesljivo prehitela Švicarja, Američana iz Uzbekistanca. "Repesaž je dvorezen meč. V torek bova imela malce težji trening, a dobro, da nama ni treba nastopiti, saj v tej konkurenci lahkih tekem ni več in psihično bova imela zaradi tega zanesljivo prednost, lahko pa se malce poruši tekmovalni ritem, a bova to kompenzirala s treningom," je še povedal Špik. Med dvojnimi dvojci so neposredno v polfinale napredovali še čolni iz Velike Britanije in Estonije, ter Francije in Nove Zelandije, ki so osvojili prvi mesti vsak v svoji skupini.