Odlična slovenska reprezentanca

Slovenska moška teniška reprezentanca je z odliko opravila nastop v drugem krogu druge evroafriške skupine Davisovega pokala. Na Otočcu je premagala Bolgarijo s 5:0. Francija, Češka, Srbija in Argentina v polfinalu Davisovega pokala.

Objavljeno
11. julij 2010 17.49
Ta.C., STA
Ta.C., STA
Otočec, Split -  S tem se je slovenska reprezentanca zanesljivo uvrstila v nadaljnje tekmovanje, kjer jo na zadnji stopnički za preboj v višji rang tekmovanja septembra letos čaka Litva. V primeru zmage bo Slovenija naslednjo sezono nastopila v prvi evroafriški skupini, v kateri je doslej igrala le dvakrat; leta 1995 in 2001.

Moška teniška reprezentanca je tako spisala novo poglavje zgodbe o uspehu slovenskega tenisa v letu 2010. S prebojem v tretji krog druge evroafriške skupine Davisovega pokala je dopolnila dosežek slovenskih deklet, ki so se aprila uvrstila v svetovno skupino pokala Fed.

Potem ko si je Slovenija že po sobotni igri dvojic zagotovila neulovljivo prednost 3:0, sta zadnji dan na peščeno igrišče teniškega centra Krka na Otočcu stopila še debitant v izbrani vrsti Blaž Rola ter Blaž Kavčič. Mladi Ptujčan je svoj premierni nastop v dresu z državnim grbom opravil z odliko, saj je tekmeca iz Bolgarije Valentina Dimova nadigral kar s 6:0 in 6:1. "Moram priznati, da mi je bilo včeraj, ko so me soigralci krstili, veliko težje. Po nalogu kapetana Blaža Trupeja sem moral zgolj v spodnjem perilu in z napisom Slovenija na glavi zmotiti svate na neki poroki in pred skoraj sto ljudmi zakričati: Slovenija 3, Bolgarija 0. A šalo na stran, tudi danes je bilo prijetno, še posebej, ker sem igral zelo dobro in suvereno nadziral dogodke na terenu," je povedal 20-letni Rola.

Uspešen konec tedna je dokončal Blaž Kavčič, ki je v zadnjem dvoboju premagal Todorja Eneva s 6:1, 6:2. "Temelje zmage smo postavili že v petek, ko smo povedli z 2:0. Fanta sta nato odlično odigrala še igro parov, tako da je bil zadnji dan zgolj formalnost. Maksimalna zmaga nam odpira vrata v višji rang tekmovanja in le upamo lahko, da bomo konec septembra vsi v dobri formi in seveda zdravi," je dejal Kavčič.

Slovenija se bo tretjič v zadnjih devetih letih potegovala za preboj v višji rang tekmovanja, ki glede na uvrstitve naših igralcev na lestvici ATP tudi pritiče Sloveniji. Leta 2005 so slovensko vrsto na zadnji stopnički ustavili Portugalci, lani, ko je Slovenija enako kot letos dobila uvodna dvoboja z maksimalnih 5:0, pa s 3:2 Latvijci. "V Litvi zagotovo ne bo šlo tako gladko kot tu na Otočcu. Čakata nas dva igralca, ki sta pred bučno domačo publiko še kako nevarna. V prvi vrsti Ricardas Berankis, devetnajstletni igralec, ki zaseda 132. mesto na svetu, kar je za tako mladega tenisača izjemen dosežek. Ob njem ima Litva še enega devetnajstletnika, Laurinasa Grigelisa, prav tako igralca v vzponu, ki je v zadnjem obdobju dosegel nekaj vidnih rezultatov. A če hočemo napredovati v prvo evroafriško skupino, kar je tudi naš cilj, moramo zmagati in za to bomo naredili vse, kar je v naši moči," pravi Blaž Trupej.

V polfinalu Francija, Češka, Srbija in Argentina

V polfinalu Davisovega pokala se bodo med seboj pomerile reprezentance Češke in Srbije ter Francije in Argentine. Francozi so v domačem Clermont-Ferrandu v četrtfinalu izločili Španijo, branilko naslova, s 5:0, Češka v gosteh vodi proti Čilu s 3:0, Srbija je v Splitu premagala Hrvaško s 4:1, Argentina pa je Rusijo s 3:2 premagala v Moskvi.

Srbiji je odločilno tretjo točko v prvem medsebojnem teniškem dvoboju nekdanjih jugoslovanskih držav priboril Novak Djoković. V dvoboju najboljših igralcev obeh ekip je drugi igralec sveta v treh nizih s 6:3, 6:3 in 6:2 še petič v petih medsebojnih partijah premagal Marina Čilića. S tem je izločil Hrvaško, zmagovalko Davisovega pokala leta 2005 in lansko polfinalistko, ki pa je tokrat igrala brez Iva Karlovića in Maria Ančića. Srbija se je prvič uvrstila v polfinale; med 17. in 19. septembrom se bo v Beogradu pomerila s češko ekipo.