Odločila sodniška presoja

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Domžalah z 1:0 (1:0) premagala Estonijo. Edini gol na tekmi je z bele točke v 34. minuti dosegel Klemen Lavrič.

Objavljeno
07. februar 2007 23.32
Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Domžalah z 1:0 (1:0) premagala Estonijo. Edini gol na tekmi je z bele točke v 34. minuti dosegel Klemen Lavrič.

Novi selektor Matjaž Kek je uspešno debitiral na klopi slovenske reprezentance. Vsaj kar se tiče rezultata. Igra še zdaleč ni bila taka, kot bi si jo želeli navijači, toda kakšnih velikih sprememb v tako kratkem času po eri Braneta Oblaka (reprezentanti so v polni postavi opravili le en trening) nihče niti ni pričakoval. Za samozavest pred naslednjimi kvalifikacijskimi tekmami pa je vendarle najbolj pomembna zmaga, tudi če so jo dosegli proti nasprotniku z nizko vrednostjo in tudi s sodniško pomočjo, saj je edini gol padel po sumljivo dosojeni enajstmetrovki.

Kek je držal obljubo in tekmo začel s tremi napadalci. A pravega učinka ni in ni bilo. Domače moštvo, ki je sicer takoj prevzelo pobudo, se je mučilo s skromnimi in z obrambno usmerjenimi gosti, na prvi pravi strel je bilo treba počakati vse do 23. minute. Štiri minute pred tem se je Milivoje Novaković sicer uspešno gradil pred kazenskim prostorom, toda njegov poskus je blokiral eden od estonskih igralcev. Potem pa so gledalci videli najlepšo akcijo prvega dela. Bojan Jokić je prodrl po levi strani, poslal natančen predložek v sredino, z glavo je streljal Goran Šukalo, toda žoga je zletela mimo gola.

Do spremembe rezultata je v 34. minuti prišlo povsem nepričakovano. Prosti strel z desne strani je izvedel Nastja Čeh, v kazenskem prostoru je prišlo do prerivanja (Tihon Šišov naj bi nepravilno zaustavljal Klemna Lavriča), ki ga je francoski sodnik po vzgledu s tekme kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2002 med Slovenijo in Rusijo (sodnik: Graham Poll) "okarakteriziral" kot prekršek za najstrožjo kazen. Z bele točke je Lavrič poslal žogo pod prečko. Samo nekaj minut zatem so si svojo edino priložnost pripravili gostje. Hitri Ragnar Klavan je sam pritekel pred Samirja Handanovića, a je slovenski vratar s požrtvovalnim posredovanjem rešil svoja vrata.

V drugem delu, v katerem je priložnost v obeh vrstah dobilo šest novih igralcev, so gosti zaigrali bolj ambiciozno. Tako so se lahko pokazale tudi slabosti slovenske obrambe, vendar zaradi slabše kakovosti nasprotnika niso bile usodne, kot ni bila usodna niti slaba igra v napadu. Izid se namreč ni spremenil. Zato niti ni bilo veliko priložnosti, najlepši sta v 71. minuti zamudila Nastja Čeh, ki mu je veselje preprečil vratar, in Lavrič, po kotu in njegovem strelu je na črti uspešno posredoval eden od estonskih branilcev. Dve minuti pred koncem bi lahko gledalci prav tako videli gol, a je po protinapadu Andrej Komac slabo podajal, tako da niti ni bilo strela na gol, je pa na vrata v sodnikovem podaljšku z glavo streljal Tonči Žlogar, vendar čez gol.

Kek: Videl sem tisto, kar sem želel videti

Za slovensko nogometno reprezentanco je prva tekma pod vodstvom novega selektorja Matjaža Keka. Posebnega razloga za zadovoljstvo kljub zmagi ni, saj igra pred nadaljevanjem kvalifikacij za evropsko prvenstvo ne obeta ničesar dobrega. Slovenci so sicer bili boljši od Estoncev, toda ti nimajo posebnega ugleda. Zakaj, se je videlo tudi na tekmi.

A selektor Kek je bil po tekmi kljub neprepričljivi igri zadovoljen. "Videl sem tisto, kar sem hotel videti. Posebno v prvem polčasu, ko so fantje igrali, kot smo se dogovorili, se pravi borbeno in z veliko željo. Res, da ni bilo priložnosti, toda naši igralci so na nasprotnikovo obrambno linijo izvedli velik pritisk, posledica je bil zadetek. V drugem delu so menjave razlog, da je ritem padel, a menjati sem moral tudi zaradi poškodb. Nekaterim igralcem se pozna, da še niso telesno dovolj pripravljeni. Česa več v tem trenutku ne morem povedati, saj si moram ogledati posnetek in svari analizirati. Lahko pa še rečem, da bi morali zmagati z višjo razliko," je po tekmi povedal Kek.

* Stadion v športnem parku, gledalcev 3000, sodniki: Ledentu, Castellani, Viennot (vsi Francija).
* Strelec: 1:0 (34., 11-m).
* Slovenija: S. Handanovič, Ilič (od 61. Filekovič), Jokič, Mavrič, Cesar, Šukalo (od 74. Žlogar), Koren (od 46. Komac), Čeh (od 85. Cipot), Novakovič (od 46. Rakovič), Lavrič, Birsa (od 80. Dedič).
* Estonija: Poom, Šišov (od 70. Allas), Stepanov, Baerengrub (od 82. Konsa), Kruglov, Raehn, Kams (od 74. Oper), Klavan, Neemelo (od 79. Piiroja), Dmitrijev (od 89. Reim), Terehov (od 67. Sidorenkov).
* Rumeni kartoni: Šukalo, Lavrič, Rakovič; Raehn, Allas.
* Rdeč karton: /.

Izidi prijateljskih nogometnih tekem

- danes:
Kitajska - Kazahstan 2:1 (1:1)
Iran - Belorusija 2:2 (1:0)
Albanija - Makedonija 0:1 (0:1)
Romunija - Moldavija 2:0 (0:0)
Madžarska - Latvija 2:0 (1:0)
Uzbekistan - Azerbajdžan 0:0
Izrael - Ukrajina 1:1 (1:0)
Gruzija - Turčija 1:0 (0:0)
Ciper - Bolgarija 0:3 (0:1)
Malta - Avstrija 1:1 (0:1)
Egipt - Švedska 2:0 (1:0)
Luksemburg - Gambija 2:1 (0:1)
Maroko - Tunizija 1:1 (1:0)
Nemčija - Švica 3:1 (2:0)
Slovenija - Estonija 1:0 (1:0)
Hrvaška - Norveška 2:1 (2:0)
Nizozemska - Rusija 4:1 (0:0)
Poljska - Slovaška 2:2 (0:2)
Andora - Armenija 0:0
Belgija - Češka 0:2 (0:1)
Francija - Argentina 0:1 (0:1)
Anglija - Španija 0:1 (0:1)

- že odigrano:
Bolgarija - Latvija 2:0 (2:0)
Ciper - Madžarska 2:1 (1:0)
Mali - Litva 3:1 (3:1)
Severna Irska - Wales 0:0
Avstralija - Danska 1:3 (0:3)
Nigerija - Gana 1:4 (0:0)
Brazilija - Portugalska 0:2 (0:0)
Grčija - Južna Koreja 0:1 (0:0)