Odmor prihaja kot naročen

Tako kot se Jeseničani odlično počutijo na Tirolskem, velja enako za hokejiste Linza na Gorenjskem. Sinoči so tretjič letos in drugič v treh dneh v Podmežakli premagali slovenske prvake ter jih prehiteli na lestvici avstrijskega prvenstva.

Objavljeno
11. december 2006 08.40
Acroni Jesenice - Graz 99ers 8:2 (4:0, 3:0, 1:2)
Jesenice – Tako kot se Jeseničani odlično počutijo na Tirolskem, velja enako za hokejiste Linza na Gorenjskem. Sinoči so tretjič letos in drugič v treh dneh v Podmežakli premagali slovenske prvake ter jih prehiteli na lestvici avstrijskega prvenstva. »Železarji« so zaradi slabe in neodgovorne igre v drugi tretjini odločilni del sezone začeli tako kot prvega – s porazom na domačem ledu. Reprezentančni premor jim tako prihaja kar prav, prihodnji torek bodo namreč gostovali v nesrečnem Dunaju. Z videnim zagotovo ni bil zadovoljen tudi slovenski selektor Ted Sator, ki ga konec tedna čaka turnir na Bledu.

Po petkovem porazu s 6:7 po kazenskih strelih so se v domačem taboru zavedali, da je začetek drugega dela prvenstva še kako pomemben. Toda brez Tomaža Razingarja, ki je v petek dobil kazen igre, so bile njihove akcije preveč nepovezane.

Po izključitvi Uroša Vidmarja je Luka Žagar zapravil priložnost za gol z igralcem manj, nato pa se je znova pokazalo, zakaj imajo Jeseničani najslabšo obrambo ob številčnem zaostanku, saj je že prvi strel proti vratom Seamusa Kotyka končal v mreži.

Prvo vodstvo sicer ni dolgo trajalo, saj so Jeseničani dve minuti kasneje s projektilom Aleša Kranjca izkoristili prednost dveh igralcev na ledu. Izenačenje je dalo krila Gorenjcem, ki so nizali napad za napadom in tekmece zbili v njihovo obrambno tretjino, vendar niso našli poti do gola.
Črni oblaki so se nad Podmežaklo začeli zgrinjati, ko se je Mitja Robar v sedmi minuti nadaljevanja znašel v izjemni priložnosti, vendar je z neposredne bližine nastreljal vratarja Patrika Machreicha. To je kmalu zatem po napaki domače obrambe kaznoval finski novinec v vrstah Linza Antti Virtanen in z »backhandom« poslal plošček prek rame Kotyka.

Jeseničani so zatem znova imeli priložnost izenačiti v igri petih proti trem, a je bil Machreich tokrat nepremagljiv. Ob jalovih napadih so gostitelji postajali vse bolj nervozni, njihovo nezbranost v obrambi pa je izrabil Rob Shearer in razveselil kakšnih 100 gostujočih navijačev. Najboljši strelec Linza se je dve minuti kasneje znašel sam pred Kotykom in dosegel še drugi zadetek.

Da bodo točke odpotovale k severnim sosedom, je obnemelim domačim navijačem postalo jasno, ko njihovi ljubljenci sredi zadnje tretjine niso izkoristili štiriminutne številčne prednosti. Ob tem jih je na cedilu pustila tudi športna sreča, o čemer priča razmerje v strelih v zadnji tretjini – 16:2. Urok je pet minut pred koncem sicer premagal Jean-Phillipe Paré, a za zasuk ni bilo niti časa niti moči.

Mitja Robar, igralec Acronija Jesenic: »Iz tiste priložnosti bi moral zadeti. Udaril sem na 'prvo', a žal zadel vratarja, ki sploh ni imel časa reagirati. Škoda, saj so bile tiste minute naše. Po prejetem golu smo psihično popustili, napake v obrambi so se stopnjevale. Zdaj moramo čim prej pozabiti na poraza z Linzem in ohladiti glave. Reprezentančni premor nam bo zato prišel kar prav.«